Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:23   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kan:
  • Besin maddelerini,sindirim sisteminden vücudun diger kısımlarına taşır
  • Oksijeni,akciğerlerden vücudun bütün hücrelerine taşır.
  • Karbondioksit ve diğer metabolik artıkları hücrelerden boşaltım organlarına taşır.
  • Endokrin bezlerden salgılanan hormonları hedef hücrelere taşır.
  • Vücud ısısını normalde tutmaya yardım eder.
  • Sıvı dengesini normalde tutmaya yardım eder.
  • Hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı vücudu korur.
v Kan Plazma ve Onun İçindeki Şekilli Elementlerden Oluşur.

Kan ,kırmızı kan hücreleri,beyaz kan hücreleri ve trombosit adı verilen kan pulcuklarından oluşur.Plazma adı verilen açık sarı renkli bir sıvının içinde bulunur.70 kg’lık bir erişkin insanda ortalama 5-6 kg kan bulunur.ph’sinın normal değeri 7,35 ile 7,45 arasındadır.

v Plazma kanın sıvı kısmıdır.

Kanın şekilli elemanları dışında kalan kısmına plazma denir.Kanın yaklaşık %55’i plazmadır.Plazma;%92 su,%7 protein tuz,oksijen,diğer çözünmüş gazlar,glikoz,lipit ve diğer besin maddeleri,metabolik atıklar ve hormonlardan meydana gelmiştir..Kan dolaşım sisteminin dışına çıktığı zaman pıhtılaşır ve sarı renkli bir sıvı bu pıhtıdan ayrılır.Bu sıvıya “serum” adı verilir.


Plazma proteinleri 3 gruba ayrılır:

1)Albümin:Kanın osmatik basıncının ayarlanmasından sorumludur.
2)Glabülin:a,b,c olmak üzere 3’e ayrılır.
3)Fibrinojen:Kanın pıhtılaşmasının son kademesinde gerekli olan önemli bir proteindir.
















KAN



PLAZMA

KAN HÜCRELERİ

ALBÜMİN

GLOBULİN

SERUM

PLAZMA
PROTEİNLERİ


Eritrosit

Trombosit

Lökosit














Su

Agragranüler
Lökosit

Granüler lökosit


Tuz





Çözünmüş Gaz



Nötrofil

Lenfosit


Hormonlar

FİBRİNOJEN





Bosofil

Monosit

Glikoz







Eosinofil










v Kırmızı Kan Hücreleri Oksijen Taşırlar:

Erişkin bir erkeğin yaklaşık 30 trilyon kırmızı kan hücresi(eritrosit) vardır.Bu miktar herbir milimetre küpe yaklaşık 5,4 milyon eritrosit düştüğünü gösterir.

Eritrositlerin nukleusları yoktur ve şekilleri bikonkavdır.Çok küçük hücrelerdir.

Kan akciğerlede dolaşırken,oksijen difüzyon yolu ile kanın içine geçer,eritrositteki hemoglobin ile zayıf bir bağ kurar.Bu formun ismi “oksihemoglobin”’dir.Kan dolaşımı sırasında,eritrositler akciğerlerden aldıkları kan kılcal damarlardan geçerek hücre içine taşırlar.Hücrelerde oluşan karbondioksiti de alıp akciğerlere taşırlar.Oksijence zengin kan taşıyan damarlara arter,korbondioksitten zengin kan taşıyan damarlara ven adı verilir.



v Beyaz Kan Hücreleri Vücudu Hastalıklara Karşı Korur :

Beyaz kan hücreleri(lökositler) hastalığa sebep olacak ajanlara karşı vücudu korurlar.Lökositler,eritrositler gibi sadece dolaşım sistemi içinde kalmazlar.Dokulara geçerken amip gibi hareket ederler ve yabancı maddeleri, ölmüş hücreleri ve bakterileri fagosite ederler.

Kanda eritrositler lökositlerden çok daha fazladır.Erişkin bir insanda normalde 1mm3 kanda 7000 lökosit vardır.Eğer bu lökositlerin sayısı 10000’nin üstüne çıkarsa bakteriyel bir enfeksiyon düşünülmelidir.

v Trombositlerin Kanın Pıhtılaşmasını Sağlar :

Trombositler gerçek hücre değildir.Onlar çok küçük stoplazma parçacıklarıdır.Dolaşan kanda yaklaşık 300000 trombosit/mm3 vardır.Bu stoplazma parçacıkları kan kaybını engellerler.Pıhtılaşmada rol oynarlar.

Kanın pıhtılaşması üç aşamada gözlenir:
1)Doku zarar gördüğü zaman,kandaki proteinlerde bir seri reaksion oluşur.Bu proteinler pıhtılaşma faktörü olarak adlandırılır.Bu pıhtılaşma faktörlerinden biride trombositler tarafından salınır.Bu reaksiyonlar sonucunda protrombin aktivatör adı verilen madde oluşur.

2)Protrombin aktivatör bir enzimdir.Protrombinin aktif hali olan trombine dönüşümünü katalizer.Protrombin plazmada bulunabilen bir globülindir.Bu protein K vitamini yardımı ile karaciğerde sentezlenir.Potrombinin trombine dönüşebilmesi için kalsiyum iyonlarına ihtiyaç vardır.

3)Trombin bir enzim gibi etki göstererek plazma proteini fibrinojeni,fibrine dönüştürür.Fibrin uzun iplikçikler şeklinde bir proteindir.Fibrinler,kan hücresinin çevresine bir ağ meydana getirirler,bu ağ kanın şekilli elemanlarını içine alır ve büzülerek pıhtı meydana getirir.

  Alıntı ile Cevapla