Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:23   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

v Santrifüj edilmiş kan ne demektir?

Eğer kan santrifüj edilirse, hücreler plazmadan ayrılır. Hücreler daha ağır oldukları için dibe çökerken daha hafif olan plazma üstte kalır. Kan, içi heparin ile sıvanmış “mikropipet” denilen küçük tüplerde santrifüj edilir. Bu tüpün en alttaki kısmında eritrositler toplanır, bunun hemen üstünde ise çok ince bir tabaka halinde lökositler bulunur, en üstte ise plazma bulunur. Hematokrit, eritrositlerin oluşturduğu kan hacminin toplam kan hacmine oranıdır. Hematokrit tayini için kan heparinize özel tüplerde santrifüj edilir, eritrositler en altta toplanır, onun üstünde lökosit ve trombositlerin oluşturduğu çok ince bir tabaka oluşur, en üstte ise plazma adı verilen açık saman sarısı-beyaz renkte sıvı toplanır.







Laboratuar cihazları:

Klinik laboratuarı,hastalığın teşhis ve tedavisinde gereken önemli bulguların saptanmasını sağlıyacak hasta kan,üre ve örneklerinin değerlendirildiği yerdir.
Yapılan testlere göre Klinik biyokimya,hematoloji,mikrobiyoloji gibi çeşitli bölümlere ayrılmaktadır.Bu bölümlerde çeşitli materyallerin testleri yapılarak gerek madde konsantrasyonları,gerekse ekim yapılarak virüs ve bakteriler aranmaktadır.Ve hasta hakkında hayati gene bilgilere yada hastalığı ile ilgili ip uçlarına ulaşılmaktadır.Bunu için laboratuar cihazlarının çok hassas ve doğru işlemesi gerekmektedir.Günlük,aylık ve yıllık bakımları mutlaka yapılamalı,hergün kontrol sıvıları varsa mutlaka okutulmalı ve eğer düzeltilemeyen anormal bir değere rastlanıyorsa mutlaka yetkili servise başvurulması gerekmektedir

Kan Gazları:
Kanın en büyük fonksiyonlarından biri solunum için gerekli olan oksijen ve karbondioksidin taşınmasıdır.

*Kan gazları dediğimiz zaman aklımıza gelen önemli parametrelerden biride oksijen miktarıdır.

Arterlerdeki oksije konsantrasyonu 80-100mm Hg’dır.Oksijen kan içerisine ,akciğerlerdeki alveollerden difizyon yolu ile geçer.Bu difüzyon olayının olabilmesi için kan içersindeki oksijen miktarının alveollerdeki oksijen miktarına göre daha az olması gerekir.

*Diğer parametrelerden biride karbondioksit miktarıdır.

Kandaki,hayati olan asit-baz dengesi CO2 taşınması ile direkt olarak ilgilidir.Kanın ph’ı 7,36 ve 7,44 değerleri arasındadır.Kandaki CO2 miktarının artması kanın pH’ının düşmesine neden olacak yani kanı daha asidik hale getirecektir.

Kan Gazı Ölçüm Sonuçlarına Göre Oluşabilecek Durumlar:

1)Respratuar Alkaloz: pH(yüksek) ,pO2(yüksek)
Hasta respratuar alkoloz durumunda iken hastaya oksijen verilmesi ile pH değerinin artışı sağlanabilir.

2)Resparatuar Asidoz: pH(düşük) pO2(düşük)
Akciğerlerde ve solunumda bir problem olduğuna işarettir.Kandaki oksijen kansantrasyonun azalması kanın pH’ını düşürür.

3)Metabolik Alkaloz: pH(yüksek) HCO3(yüksek)
Kandaki pH değerinin belirlenmesinde HCO3- iyonlarının kansantrasyonu önemli rol oynar ve kan gazı testlerinde ölçülen önemli parametralerden biride budur.Bu durum ile nadir olarak karşılaşılır.Plazmada HCO3- iyonunun artışı,pH oaranını yükseltmiştir.

4)Metabolik Asidoz: pH(düşük) ,HCO3-(yüksek)
İshal gibi rahatsızlıklarda bu gibi sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür.Vücuttan aşırı HCO3- iyonunun atılması,plazmazma içindeki HCO3- konsantrasyonunuda düşürür ve bunu sonucunda knaın pH’ da düşmüş olur.

Kan Gazı testi yeni doğan bebeklerde ve yoğun bakım hastalarında kan gazı sık sık ölçülen bir değerdir.Ve tahlil sonucuna göre uygun tedavi seçilerek hastaya uygulanır.

Kan gazlarının ölçümü için gerek kan arterlerden temin edilir.Bunun amacı solunumun ne kadar başarılı olduğunu ve ne kadar oksijen taşındığını tespit etmektir.Eğer ölçüm sonuçlarında oksijen yoğunluğu yerine karbondioksit yoğunluğu fazla çıkıyorsa bu,kanın arterlerden değilde ven’den teminedildiği anlamına gelebilir.

Önemli unsurlardan biri çalışılacak kanın pıhtılaşmamasını sağlamaktır.Çünkü numunede oluşabilecek bir pıhtı makinanın ince borularının tıkanıp bozulmasına,bu da makinanın yanlış sonuçlar vermesine hatta ölçüm yapılan makinanın bozulmasına neden olabilmektedir.

Kan pH’ının 6,9’a inmesi veya 7,9’a çıkması halinde ölüm meydana gelir.
  Alıntı ile Cevapla