Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:25   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

NUMUNE/REAKTİF ALANI:

Rack tipi giriş yapan cihazlar için;
A Girişi: (Şekil 4) bu kısım tepsilerin konulduğu kısımdır.Numuneler bu tepsiler üzerinde bulunan rackların içinde bulunur.bir defada en çok 75 numune girişi yapılabilmektedir.Dikkat etmek gereken hususlardan biri Tray İndication Light’ın durumudur.Bu lamba bize A girişinin aktif olup olmadığını göstermektedir.A girişi aktif demek gizli olan itici kolun tepsi üzerindeki rackları cihaza doğru ittiği anlamına gelmektedir.Bu durumda Tray İndication Light yanmaktadır.Bu durumda yeni tepsi cihaza konulamaz.Yeni teğpsi koymak için ışığın snmesini beklemek zorundayız.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tepsi üzerindeki racklar cihaza itilmesi cihazın aktif olmadığı durumda saklı olan bir itici kolu tarafından yapılmaktadır.Bu kol itme işlemi gerçekleştirdiği zaman Tray İndication Light’ın ışığı yeşil olarak parlamaktadır.

B Girişi: (şekil5) Bu kısımda kiş en önemli parça barcode okuyuculardır.Bu barcode okuyucular ilk önce işlem yapılmak üzere A Girişinden gelen rack’ın barcode’unu daha sonra ise barcode’u okunan rack içerisine yerleştirilmiş olan numunenin barcode’unu okur.Bu barcode sistemi saesinde hangi numuneye hangi işlemin gerçekleştirileciği cihaz tarafından algılanıyor.

C Girişi: (Şekil 6) Bu kısımda ise işi bitem racklar ilerlemeyi sürdürüyorlar ve C line’dan çıkış yapıyorlar.Burada da bir Tray İndication Light var.Bu lamba bize output itici kolununişlemde olduğunu göstermektedir.Bu ışık yanarken işi bitmiş numuneleri almaya çalışırsak cihazı bozabiliriz.Bu yüzden işi biten numuneleri almak istediğimizde bu lambanın yanmıyor olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor.


Stat Girişi: (Şekil7)Bu giriş diğer rutin girişlerimizi bekleyemeyecek kadar acil olan hastaları aradan sokmaya yaramaktadır.Böylelikle cihaz ilk önce stat girişide bulunan hastayı alacak ve onun işlemlerini daha önce yapacaktır.

Numune/Reaktif Probe’u:Elecsys cihazının sol arka tarafı boyunca uzanan ve numune ve reaktiflerin tepkimelerin gerçekleştiği incubatör’e taşınmasını sağlayan parçadır. (şekil 1b)Basit bir pipetör’den oluşmuştur.Bu parça her numune’yi ve onunla ilgili reaktif’i almadan önce yakalama ünitesinden gerekli olan pipetör başlığını takar.Böylelikle hiçbir numune reaktif birbirine karışmamış olur.Bu parça reaktifler ve numuneler arasında sürekli gidip gelmektedir.Sıvı seviyelerini anlayabilmek için üzerinde sıvı yüksekliği dedektörü vardır.

Reaktif Diski:Reaktiflerin konulduğu ve ilgili tepkimeler için 18 afrklı reaktifin bulunduğu kısımdır.Bu reaktifler yakalaşık olarak 20+-3 derecede muhafaza edilmektedir.Burada ayrıca reaktiflerin üzerindeki kapakları gerektiği zaman açmak üzere özel bir kol sistemi geliştirilmiştir.ayrıca hangi reatifin disk üzerinde nerede bulunduğunu anlamak için reaktif tüplerinin dışındaki ilgili barcode’u algılamak için bir barcode okuyucusu vardır.


İncubatör:Tepkimenin gerçekleştiği önemli bir kısımdır. Numune/Reaktif Probe’u tarafından pipetlenen Numune/Reaktif buaradaki özel boşluklara boşaltılırlar. (şekil9) Üzerinde 32 adet boşluk vardır.Her test için başka bir boşluk kullanılır.Bu karışımın sıcaklığı yaklaşık olarak 37+-3 derecede tutulur.
Mikropartikül Karıştırıcı: Numune/Reaktif’in homojen bir karışım haline gelmesinden sorumlu olan bir pipetördür.Bu karışımı iyice karıştırarak tepkimenin düzgün gerçekleşmesi sağlanmaktadır.(şekil 1c)

Sipper Probe: (Şekil 11a&11b) İncubatörde tepkimenin gerçekleşmesi amacı ile istenilen süre ve istenilen sıcaklıkta bırakılan Numune/Reaktif çifti bu probe sayesinde ölçüm işleminin yapılacağı yere iletilmek üzere aspiration istasyonuna aspire edilmektedir.(şekil 9)

Dedection Unit:Daha sonra Aspiration istasyonuna giden numune dedektion unitesinden geçer
Burası PMT(Photon Multiplayer Tube,ölçüm hücresi,mıknatısı hareket ettiren bir kol ve güçlendirici kısım olmak üzere çeşitli kısımlardan oluşmaktadır(şekil 12)

System reaktifleri(Procell ve Cleancell): Bunlar 4 adetdir ve sıvı atık kabının hemen yukarısında bulunurlar.Birinci ve dördüncü kaplar(yani alt kısımları siyah olmayanlar) temizleyici solüsyon diğer ikisi ise İçerisinde TPA bulunduran reaktif tüpleridir.Temizleme solüsyonları incubatörde işi biten numune atıldıktan sonra numunenin yerleştirildiği incubatör boşluğunun temizlenmesi için kullanılır.Diğer solüsyon ise ECL teknolojisinin temelini oluşturan bir reaktiftir.











  Alıntı ile Cevapla