Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:25   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ECL TEKNOLOJİSİ:

Bir platin elektrod üzerinde elektrik sinyallerine duyarlı reaktiflere elektrik enerjisi vererek bunlarda üretilen ışık miktarının ölçülmesi temeline dayanır.

Kullanılan reaktiflerRuthenium(II)_tris(bipyridyly)(RU(bpy)3) +2 complexi ve TPA(triproplymine) bileşiği kullanılır. Ruthenium’dan ışık çıkması kiyasal bir olay olamsından çok elektriksel bir olaydır.Bu yüzden reaksiyonun elektrik ile kontrol edilebilmesi bu reaksiyon tipinin en önemli özelliğidir.

Ruthenium(II)_tris(bipyridyly)(RU(bpy)3)+2 complexi ve TPA(triproplymine) elektrik sinyali verilmediği sürece stabildirler.Verilen gerilim elektriksel bir alan oluşmasına neden olur ve bu oluşan bu alandaki tüm materyaller etkilenmektedir.Bunun sonucunda TPA okside oluyor ve bir elektronunun kaybediyor ve TPA +1 yükle yüklenmiş oluyor.Dengeyi sağlamak için TPA bileşiğinden bir proton kopuyor ve TPA bielşiğimiz radikal “TPA.”’ya dönüşüyor.

Bununla beraber (RU(bpy)3)+2 Bileşiğide bir elektronunu kaybediyor ve (RU(bpy)3)+3 Şekline dönüşüyor.Radikal TPA(TPA.) Ru(bpy)33 bileşiği ile RU(bpy)3)+2 şeklini alana kadar tepkimeye giriyor.(Yani bir elektron alıp tekrar eski durumuna dönene kadar.) Bu konuma geldiğimizde bileşiğimiz uyarılmış halde bulunmaktadır.Bu uyarılmış halden stabil haline geçerken(ground state) 620nm’lik bir ışık yayılmasına neden olur ve bisde bu ışığı ölçmekteyiz.Reaksiyon tekrarlandıkça bu ışık çıkmaya devam etmektedir.Bu öok zayıf bir ışıktır ve bu ışık daha sonra yükseltici kısımlarda kuvvetlendirilir.

Şekil 12’de ölçüm ünitesi gösterilmektedir.Aspiration istasyonuna gelen reaktif ile karışmış numune Yoluna ince bir tüpte ilerlerken manyetik bir alan etkisinde bırakıldıktan sonra yukarıda bahsettiğimiz platin elektrodlara gelmekte ve burada yukarıda bahsettiğimiz gibi çıkan ışık miktarı PMT ile ölçülmektedir.





KAN MERKEZİ (KAN BANKASI) CİHAZLARI:


1, Kan plazması saklama dolapları: Santrifüj cihazlarıyla kandan ayrıştırılan plazmalar değişik saklama ömrüne sahip dolaplarda saklanırlar. Örneğin bunlar 6 ay, 1 yıl (-40 C) ve 2 yıl (-80 C) dır. Santrifüj olayı ile molekül ağırlığına göre hücreler değişik torbalarda toplanırlar. Santrifüj 16-22 dk. aralığında yapılır.

2, Kan alımı: Alınan kan 21, 35 ,45 gün gibi sürelerle saklanabilir. Kanın sağlıklı saklama koşulları için dolap ısısının 4-7 C olması gerekir.

3, Kandaki trombositlerin ayrıştırılması: AFEREZ adı verilen özel bir kan verme işlemi ile kanınızın tamamı değil sadece trombosit ya da plazma gibi ürünler alınabilmektedir. Bu ürünler lösemi veya diğer kanserli hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Trombositler bu tip hastalarda oluşan kanamayı durdurarak, hayati bir rol oynarlar
  Alıntı ile Cevapla