Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-01-2007, 11:30   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Parça Yüzeyindeki Oksit ve Pasın Giderilmesi


Demir ve çelikten imal edilmiş parçaların yüzeyindeki oksit ve pasın giderilmesi için tuz ruhu, sülfürik asit tek başına veya her ikisinin karışımı muhtelif konsantrasyonlarda, maliyetlerinin düşük olması avantajı ile kullanılmakta iseler de dezavantajları daha fazladır. Malzeme sathında pas giderildikten sonra bekleme süreci içerisinde malzeme tekrar paslanabilmektedir. Yüzey tekrar kararmakta, aşınmakta ve bazen de lekeler oluşmaktadır. Ayrıca atölyeler ve çalışma yerlerinin çok iyi aspirasyonu (havalandırılması) gerekmektedir. Asit buharları diğer ham mamulleri ve civarda bulunan aparat ve cihazlar korozif etkisi dolayısıyla paslandıracaktır. Pas ve kireç çözücüsü, yüksek kesafeti, etkin pas alıcı ve kireç sökücü özelliğiyle, temel metale etki vermeyen özelliğiyle geniş bir kullanım alanını kapsar.


2.3. ELEKTROLİTİK KAPLAMA YÖNTEMLERİ
Elektrolitik kaplama yöntemi, metalik tuz banyoları ile kaplama uygulanacak malzeme arasında kurulan elektriksel bağ sonucunda, kaplama banyosundaki malzeme yüzeyinde biriken elektrolitik kalıntıların bütünleşmesi ile oluşturulan yeni yüzeyler prensibine dayanır.

Elektrolitik kaplama yöntemlerinin, güvenilir bir şekilde uygulanması ve oluşturulan yüzeylerin uygulama sırasında kontrol edilebilmesi gerekir. Elektrolitik kap­lama yöntemlerinin uygulanabilirliği, yüzey kalitesi ve kaplama kalınlığı kontrolü;

1) Kaplama işlemi görecek elemanın, şekline, boyutlarına, malzemesine, yüzey hazırlanmasına ve elektriği geçirgenliğine,

2) Kaplama teçhizatının, boyutlarına, kalitesine ve gücüne,

3) Kaplama banyolarının, hazırlanmasına,temizliğine, sıcaklığına, yoğunluğuna ve bileşimine,

4) Uygulanan yöntemin uygun işlem akış şekillerine bağlıdır.
Elektrolitik kaplama yöntemlerinde, kaplama işlemi görecek elemanlar, kaplama teçhizatı ile iyi bir kontak sağlayacak şekilde monte edilmelidir. Teçhizat ve kaplama işlemi görecek malzeme arasındaki bağlantı sırasındaki dikkat edilmesi gereken nokta, çalışma bölgesinde aşırı ısınma, ark sebebi ile kıvılcımlanma ve kimyevi tortu oluşumunu engelleyici bir yerleşim sağlayabilmektir. Elektrolitik kaplama uygulamaları sırasında her zaman yangın tehlikesi ve çalışma güvenliğini tehlikeye sokacak kimyevi buhar oluşumu mevcuttur. Bu bakımdan elektroli­tik kaplama yöntemlerinde montaj işlemi ihtisas ve dikkat gerektiren bir noktadır. Elektrolitik kaplama uygulamalarında, işleme tabi tutulacak elemanların kontak kurulacak yüzeylerinin iletken yapıda olması gerekir.
Elektrolitik kaplama uygulamalarında, bir banyo içerisinde, birden fazla eleman kaplama işlemi görecek ise, parçaların birbirlerine temas etmeleri önlenmelidir. Temas durumu söz konusu olursa, bu temas parçaların mekaniki olarak hasarlanmasına, istenilen kalitede kaplama yüzeylerinin oluşturulamamasına ve ark sebebi ile yangın çıkmasına neden olacaktır.
Elektrolitik uygulamalarda, banyo içerisindeki bekleme süreleri ve diğer şartlara kesinlikle uyulması gerekir.Belirlenen çalışma şartlarına uyulmaması, istenilen kaplama kalitesinin oluşmamasına ve yapı parçalarının bozulmasına sebebiyet verir.
Elektrolitik kaplama yöntemlerinin, endüstrideki uygulama alanı ve uygulanan kaplama çeşitleri oldukça fazladır
  Alıntı ile Cevapla