Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-01-2007, 11:30   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bu kaplama yöntemleri şunlardır;


1)Kadmiyum kaplama
2)Bakır kaplama
3)Nikel-Kadmiyum kaplama
4)Kurşun kaplama
5)Kurşun-İndiyum kaplama
6)Krom kaplama
7)Nikel kaplama
8)Gümüş kaplama

Elektrolitik kaplama yöntemlerinin, açıklama ve uygulama Iarı, bu bolüm başlıkları altında incelenmiştir. Uygulamalar sırasında konu içerisinde geçen banyolar ve içerikleri konu devamında elektrolitik kaplama banyoları çizelgesi formunda verilmiştir.

2.3.1. Cadmium Kaplama

Banyo sıvısı ile kaplama işlemi uygulanacak malzeme arasında, akım uygulanmak suretiyle kurulan bağ neticesinde, kaplama işlemi uygulanan malzeme yüzeyine nüfuz eden tabaka sayesinde, ana malzeme kullanım özelliği ve kullanım iyileştirilmesi amacıyla uygulanan elektrolitik kaplama yöntemlerinden kadmiyum kaplama genelde;

A-Paslanmaya dayanıksız çelik malzemelere,
B-Paslanmaz Krom çelik ve Krom-Nikel çeliklere,
C-Bakır ve bakır kökenli alaşımlara yaygın olarak uygulanır.

(A) Şıkkında belirtilen korozyona dayanıksız çelik malzemelere kadmium kaplamanın esas amacı korozif özelli­ğin minimize edilmesidir.Bu korozif malzeme iyileştirilmesi yanında ikinci bir avantaj olarak yüzey kalitesi iyileştirilmesi ve malzemenin metalik birleştirilmesini gerektiren konstrüksiyonlarında da düzelen malzeme özelliğiyle birlikte artan birleşme uyumu kalitesidir.

(B) Şıkkında belirtilen paslanmaz krom—çelik ve krom-nikel çelik malzemelerde uygulanan kadmium kaplamada esas amaç kullanım sonucu aşınma ve bozulmaya uğrayan malzeme yüzeyinin tolerans limitleri dahilinde oluşan aşınma hasarları malzemede kadmium kaplama neticesinide tamamen ortadan kaldırılmasıdır.Bu iyileştirici özellik yanında paslanmaz krom-nikel çeliklerin gerilim ve tane sınırları korozyonunu önleyici etkisi kazanılan ikinci bir avantajdır.Kadmium kaplamalarda kaplama sırasında ve kaplama sonrasında gözenek oluşmamasına dikkat edilmesi gerekir.Kap­lama öncesi yapılacak yüzey hazırlama işleminin talimatlara uygun yapılması, gözenekli yapıya yatkın kadmiyum kaplamanın bu dez avantajını bertaraf edecektir. Keza kaplama sonrası kadmiyum kaplanmış yüzeylere gözenek kontrolü yapılması gerekir.
(C) Şıkkında belirtilen bakır kökenli malzemeler ve magnezyum gibi asal olmayan malzemelerde uygulanabilirliği 250°C altında çalışma ısılarına sahip malzemeler üzerine olmalıdır. Belirtilen bu 250°C çalışma limiti ana malzemede oluşacak ısısal gerilmelerin, kadmium kaplanmış tabakalardakine uyumsuzluğu neticesinde oluşabilecek bozulma ve malzeme homojenitesinin düzensizliğinin bertaraf edilmesi amacıyla saptanmıştır.
  Alıntı ile Cevapla