Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-01-2007, 15:03   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Atatürk'ün Din ve Laiklik Anlayışı

ATATÜRK’ÜN DİN VE LAİKLİK ANLAYIŞI

Son iki asırdan beri süregelen yenileşme ve çağdaşlaşma aşamasında Cumhuriyet dönemimizin ve O 'nun kurucusu olan Mustafa Kemal ATATÜRK 'ün ayrı ve müstesna bir yeri vardır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan ATATÜRK, Osmanlı Devleti'nin siyasi ve askeri sahada yıkılış süreci içine girdiği, sivil ve asker aydınların din kültürü dahil doğu ve batı kültürünü en iyi şekilde aldığı bir dönemde yetişmiştir. Birinci Cihan Harbinin sona ermesi ve Mütareke`nin ilanıyla birlikte İstanbul`a dönen ATATÜRK, İstanbul`da kalıp, Bakan olmak hevesine düşmemiş ve zor olanı tercih ederek Üçüncü Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsun`a çıkmıştır. Bu dönemde devletin korunması ve vatanda birliğin temini için din bilginleri ve aşiret reisleri dahil herkesle ya yüzyüze görüşerek, ya da yazdığı mektuplarla düşüncelerini onlara ileterek yabancı güçlerin Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına yönelik planlarına karşı çıkmıştır. Atatürk'ün; İslam Dininden, Hz.Peygamberden övgü ve hürmetle bahseden, Müslümanlığından dolayı iftihar ettiğini dile getiren pek çok sözü vardır. Nitekim; Balıkesir Zağanos Paşa camiinde okuduğu hutbede "Ey millet ! Allah birdir, şanı büyüktür. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenab-ı Hak tarafından insanlara hakayık-ı diniyeyi tebliğe memur ve resul olmuştur... İnsanlara feyiz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir, ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate tamamen tevafuk ve tetabuk ediyor... Din vardır ve lazımdır. Temeli çok sağlam bir dinimiz var. Malzemesi iyi. Fakat bina uzun asırlardır ihmale uğramış... Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletin devamına imkan yoktur..." diyor. (Dr. Utkan KOCATÜRK Atatürk'ün fikir ve düşünceleri Ankara 1971) Atatürk, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe'ye çevrilmesinin gerekçesi ile ilgili olarak şunları söylemektedir.
"Türk Kur'an'ın arkasından koşuyor; fakat O' nun ne dediğini anlamıyor, içinde neler var bilmiyor ve bilmeden tapınıyor. Benim maksadım arkasından koştuğu kitapta neler olduğunu Türk anlasın..." (Osman Ergin Türk Maarif Tarihi 1-5 İstanbul 1977)
  Alıntı ile Cevapla