Konu: Bursa Tarihi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-01-2007, 15:23   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Bursa Tarihi

BURSA TARİHİ

OSMANLI DÖNEMİ




Selçuklu İmparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlaması üzerine kurulan Anadolu beylikleri içinde kısa zamanda gelişen Osmanlı Beyliği, çevresindeki tekfurlukları alarak, güçlenip büyüdü. 1299 yılında İnegöl, Bilecik, Yenişehir ve İznik çevresi beylik topraklarına katıldı.Osman Gazi'nin bu başarıları karşısında kuşkuya düşen Bursa tekfuru Atranos, Kestel ve Kite tekfurlarının güçleri ve Bizans'tan gelen yardım ile Koyunhisar'da Osmanlı ordusu ile karşılaştılar. 1301'deki bu savaşı Osman Bey'in kuvvetleri kazandı. 1307 yılında Osman Bey komutasındaki Osmanlı ordusu, birlik halinde olan tekfurların bu tutumu üzerine Bursa'yı kuşattı. Uzun süren bu kuşatma sırasında rahatsızlanan Osman Bey kuşatmanın idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakarak Yenişehir'e gitti.
1321 yılında Mudanya, Gemlik ve Orhaneli Osmanlı topraklarına katılarak, Bursa kuşatması daraltıldı. 6 Nisan 1326 tarihinde Orhan Bey şehri teslim aldı. Bursa'nın alınması Osmanlı Beyliği için dönüm noktası olmuştur.
Bursa'dan sonra Bizans'ın önemli kalesi sayılan Nikaia (İznik) üzerine Osmanlı birlikleri sevkedildi. Bizans İmparatoru III. Andronikos'un son çırpınışları ise Pelekano yenilgisi ile sona ermiştir. Orhan Gazi'nin inatçı kuşatması sonunda 1331'de İznik teslim alınarak beş yıl süren başkentlik görevini üstlenmiştir. 1334 yılında Cius (Gemlik) Osmanlı topraklarına katıldı. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşındı. Kentte büyük imar faaliyetlerine girişildi. Orhan Gazi, şehri Hisar'ın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesi'ni kurdu. Orta Anadolu'dan getirilen Türkmen aileler kente yerleştirilerek şehrin azınlıklara oranla denge oluşturacak şekilde nüfusu artırıldı.
Orhan Gazi 1360 yılında vefat edince, yerine I.Murat Hüdavendigâr geçti. Daha ziyade Rumeli ile ilgilenen bu padişah, 1366 yılında başkenti Bursa'dan Edirne'ye taşıttı. 1389 yılında Kosova'da Haçlılara karşı kazanılan büyük zafer sırasında şehit edilen I.Murad'ın yerine Yıldırım Bayezıd tahta çıktı.İlk iş olarak Anadolu'da baş gösteren isyanları bastırdı. Aydın, Saruhan, Menteşe ve Karaman beyliklerini ülkesine kattı. 1396 da İstanbul'u kuşattı, Niğbolu savaşıni kazandı. 1402 yılında Timur ordusu ile Ankara ovasında yaptığı savaşı kaybedince, Bursa Timur'un eline geçti. Yıldırım bu yenilgiyi gururuna yediremeyerek intihar etti. Timur Osmanlı topraklarını tekrar beyliklere paylaştırarak ülkeyi uzun sürecek bir iç savaşa sürükledi. Bayezıd'ın oğullarından Mehmet Çelebi Amasya'da, İsa Çelebi Balıkesir ve Bursa çevresinde, Süleyman Çelebi Trakya'da bağımsızlıklarını ilan ettiler.
Ankara Savaşı sırasında Timur'a esir düşen Musa Çelebi, babasının ölümü üzerine cesedi kendisine verilip serbest bırakılınca Bursa'ya geldi. İsa Çelebi'yi Balıkesir'e sürüp burada hakimiyetini ilan etti. Fakat kısa süre sonra İsa Çelebi duruma hakim oldu. Bursa'yı tekrar denetime aldı. Bu çatışmalar şehzadeler arasındaki kanlı sürtüşmelerin habercisi oldu.
Amasya'da bulunan Çelebi Mehmet, kardeşi İsa Çelebi ile anlaşmak istedi. İsa bunu sert şekilde reddedince iki şehzade orduları ile Uluabat'ta karşılaştılar. İsa Çelebi yenilerek, Bizans İmparatorluğuna sığındı. Bu durumdan istifade etmek isteyen Süleyman Çelebi, Bizans İmparatoru ile anlaşarak kardeşi İsa Çelebi'yi yanına aldı. Ona güçlü birlikler vererek Bursa üzerine gönderdi. Bursa'yı hile ile almak isterken yetişen Çelebi Mehmet tarafından birlikleri dağıtıldı. Eskişehir'de hamamda öldürüldü. Babasının türbesine gömüldü. Anadolu'da Çelebi Mehmet'in güçlenmesini tehlikeli bulan Süleyman Çelebi ordusu ile Anadolu'ya geçerek Bursa ve Ankara'yı aldı. Bursa'ya yerleşti.
  Alıntı ile Cevapla