Konu: Bursa Tarihi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-01-2007, 15:23   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çelebi Mehmet askeri hazırlıklarını tamamladıktan sonra Bursa üzerine yürüdü ancak iki ordu da birbiri ile çatışmayı göze alamadı.
Çelebi Mehmet, Süleyman Çelebi'nin Anadolu'daki varlığından son derece tedirgindi. Bu durumu kan dökülmeden halletmek isteği ile kardeşi Musa Çelebi ile anlaşma yolunu seçti. Onu birlikleri ile beraber Rumeli'ye geçirdi. Bu yörede kısa zamanda güçlenen Musa Çelebi'ye karşı, Süleyman Çelebi'de Bursa'yı bırakarak, Rumeli'ye geçti. Bunu sabırla bekleyen Çelebi Mehmet, Bursa ve Ankara'yı tekrar kendisine bağladı. Rumeli'de Süleyman Çelebi, Musa Çelebi'yi yenilgiye uğrattı. Fakat Musa Çelebi kısa zamanda tekrar toplanarak Sofya yakınında Süleyman Çelebi ile tekrar karşılaştı ve bu kez galip geldi ve ağabeyi savaşta öldü. Cenazesi Bursa'da I.Murad türbesine gömüldü.
Anlaşmalı olarak Trakya'ya geçmesine rağmen, kazandığı zafere güvenerek Edirne'de hükümdarlığını ilan etti.
Mehmet Çelebi kuvvetli bir ordu ile Musa Çelebi'yi mağlup ederek, öldürtmesi üzerine uzun süren kardeş kavgaları sona eriyor ve Çelebi Mehmet Osmanlı Devleti'nin birliğini yeniden kuruyordu.
Çelebi Mehmet'in Rumeli'ye geçip Musa Çelebi ile savaşmasını fırsat bilen Karamanoğlu Mehmet Bey Bursa'ya kadar ilerlemiş, kenti kuşatmış ancak Hacı İvaz Paşa'nın gösterdiği başarılı müdafaayı aşamamıştır. Çeşitli hilelere teşebbüs etmiş, sur dışındaki mahalle ve camileri ateşe vererek, sur içindeki halkın bunları söndürmek için çıkmasını beklemiş, fakat bu hileleri anlaşıldığından başarılı olamamıştır. Bu arada Musa Çelebi'nin öldürüldüğü ve Çelebi Mehmet'in ordusu ile Bursa'ya gelmekte olduğu haberi üzerine geri çekilmiştir.
Başarıya ulaşan Çelebi Mehmet, 1413 yılından itibaren Bursa'da büyük imar faliyetlerine girişti. 1421 yılında 34 yaşında Edirne'de vefatı üzerine II.Murat padişah oldu. Yıldırım Bayezıd'ın oğlu Mustafa, Timur'un 1405 yılında ölümü üzerine tutsaklıktan kurtularak Anadolu'ya oradan Bizans'ın desteği ile Rumeli'ye geçti. Rumeli'deki Osmanlı ileri gelenleri ve askeri güçleri kendisine katılınca Osmanlı toprakları tekrar ikiye ayrıldı. Bu arada Anadolu içinde de bazı huzursuzluklar baş gösterdi.
II.Murad, vezir Bayezıd Paşa komutasındaki bir orduyu Rumeli'ye Şehzade Mustafa üzerine gönderdi. Fakat birliğinden bir bölümünün karşı tarafa geçmesi üzerine Bayezıd Paşa Sultan esir oldu. Bundan cesaret alan Şehzade Mustafa kuvvetli bir ordu ile Anadolu'ya geçerek, Bursa üzerine yürüdü. İki ordu Uluabat Gölü civarında karşılaştılar. Araya tanınmış Osmanlı beyleri konularak Şehzade Mustafa taraftarlarından önemli kısmının II.Murat tarafına geçmesi sağlanınca, Mustafa kaçmayı uygun gördü. Fakat takip edilip yakalandı ve öldürüldü. Bu arada II.Murad'ın kardeşi Mustafa da fırsat kollamakta idi. II.Murad Şehzade Mustafa ile meşgulken topladığı ordu ile Bursa üzerine yürüdü. Başarılı olamayarak İznik'e çekildi fakat yakalanarak 1423 yılında öldürüldü.
  Alıntı ile Cevapla