Konu: Bursa Tarihi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-01-2007, 15:23   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

II.Murad sakin yaşamayı seven kişiliği nedeniyle üç kez tahtı oğlu II.Mehmed'e bıraktı. Fakat tehlikeler karşısında tekrar tahta çıkmak zorunda kaldı. Bu dönem içinde Bursa'da oturdu. 1451 de ölünce Bursa'da Muradiye'deki türbesine defnedildi.
II.Mehmed'in (Fatih) İstanbul'u fethinden sonra Bursa'nın tarih sayfalarındaki faal rolü önemli ölçüde azalacaktır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk 200 yıllık döneminde Bursa diğer kentlere göre kısa zamanda büyük gelişmeler göstermiştir. Bir çok mimari yapı ile süslenmiş, devrin tanınmış medreseleri ile bilim aleminin kültür merkezi olmuş, canlı ticareti nedeniyle ekonomik yönden güçlenmiştir.
I.Murad başkenti Edirne'ye taşırken buradaki ekonomik ve kültür kaynaklarını da beraberinde götürerek Bursa'yı ikinci planda bırakmış, İstanbul'un fethinden sonra Bursa artık daha gerilerde kalmaya mahkum olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun XVI. yüzyılın sonlarına doğru ekonomik durumu sarsılmaya, Bursa'daki medrese gençliğinin yozlaşmaya başlamasına ek olarak Bursa ve çevresinin birkaç kez çekirge istilasına uğrayarak tüm ekili arazisinin yok olması, açlık tehlikesi başlatmış, bu ise eşkiyalığı ve cinayetleri arttırmıştır.
Bu gelişmeler Celâlî isyanlarını doğurmuş, Bursa ve çevresini Kalenderoğlu kontrolü altına almıştı. Fakat 1606'da Osmanlı İmparatorluğu'nca bu olay başarı ile çözümlenmiştir. Bu arada Konya'da başlatılan Abaza Hasan Paşa ayaklanması çığ gibi büyüyerek, yağmacılık yapan büyük bir kuvvet halini aldı. Batıya ilerleyen bu kuvvetler Bursa'yı ele geçirdi. Kendilerine taraftar olmayan Bursa halkı Edirne'ye sürüldü. Köprülü Mehmet Paşa bu ayaklanmayı başarı ile bastırmasını bildi ve elebaşılara derhal yakalatıp öldürttü. Zayıflamaya başlayan mahalli yönetim, eşkıya olayları, Anadolu halkının 1753 yılından sonra Bursa, İstanbul ve Edirne gibi büyük kentlere göç etmesine ve buralarda yeni sorunların doğmasına neden oldu.
Bursa XIX. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu'nun gözde kentlerindendi. Ekonomik yönden son derece güçlenmişti.
Sultan Abdülmecid 1844 yılında Bursa'yı ziyaret etti. Bu arada Bursa'da bazı yeni yapılanmalara gidildi. 1855 yılında şiddetli bir deprem kentin önemli kısmını harabeye, ardından başlayan yangında küle çevirdi.
  Alıntı ile Cevapla