Konu: Ahlak
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-01-2007, 12:41   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ahlak

AHLAK


A)AHLAK’IN TANIMI: Sözlük anlamı;yaratılış mayası,yerleşmiş huy... Terim
anlamı;Kişinin DOĞUŞTAN getirdiği, zorlanmayıp İSTEYEREK ve SÜREKLİ yaptığı İYİ ve GÜZEL DAVRANIŞLARA ahlak denir.Örn: Dürüstlük,cömertlik, v.b.

B) AHLAK DUYGUSUNUN TEMELİ: İnsanın içinde DOĞUŞTAN var olan huydur.Her insan doğarken ahlak duygusu ile gelir.Aynı sevinme,üzülme duygusu gibi..

C) AHLAK İLKELERİNİN TEMELİ: Ahlaktaki iyi ve güzel kaideler, DİN (Kitap,Sünnet) ile oluşur.Yani ahlaki kuralları,Din belirler.Örn:Yardımseverlik,yalan söylememek gibi şeyler dinde emredilmiştir.Yalan,cimrilik gibi şeyler dinde yasaklanmıştır.Özetle ahlakın kaynağı DİN’dir.Felsefe diliyle Etik’in temeliİN’dir.

D) SORU? İnsanlardaki ahlak duygusu doğuştan var ise niçin yeryüzünde bazıları güzel ahlakı ortaya çıkarıyor da bazıları güzel ahlakı ortaya koyamıyor kötü ahlak oluşuyor?Sevinme duygusu var ve ortaya çıkıyor ama niçin güzel ahlak ortaya çıkmıyor?

E) GÜZEL AHLAK’IN OTAYA ÇIKMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:
Allah, her insanın içine ahlak duygusunu bir TOHUM,MAYA,ÖZ OLARAK yerleştirmiştir.Bu ahlak duygusunu geliştirmek,ortaya çıkarmak insanın kendisine düşen bir görevdir.
  Alıntı ile Cevapla