Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 02:24   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Truva Atı'nı, sedir ağacıyla yeniliyorlar

Truva Atı'nı, sedir ağacıyla yeniliyorlar
Click the image to open in full size.

Çanakkale'de antik Truva kentinin girişinde bulunan tahta Truva Atı'nın onarımı şubat ortasında tamamlanacak. 33 yıl aradan sonra baştan aşağıya yenilenen atın onarımını Gürbüzler İnşaat firması üstlendi.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın her yıl 600 bin dolayında yerli ve yabancı turisti ağırlayan Truva'nın girişindeki tahta atın onarımı için 106 bin YTL ödenek ayırdığını söyledi.
Kansız, "Çanakkaleli marangoz Ahmet Karadeniz'in 1974 yılında yaptığı at, o dönemden bu yana ciddi bir onarım ve bakımdan geçirilmedi. Projenin orjinali korunacak. Sağlamlaştırma çalışmaları devam ediyor. Truva atı yerli ve yabancı turizm için önemli bir obje" dedi.

10 kişi çalışıyor
Atın restorasyonunu üstlenen Gürbüzler İnşaat'ın Şantiye Şefi Hasan Koç, Truva atının, zaman içinde doğa koşullarına yenik düştüğünü söyleyerek, "Özellikle taşıyıcı sistemi ciddi derecede yıpranmış. Ahşap taşıyıcı özelliğini kaybetmeye başlamıştı. Üzerine kalabalık bir ziyaretçi topluluğu çıkması halinde at taşımakta zorlanacak bir hale gelmişti" dedi.
Bu durumu çalışmalara başladıktan sonra fark ettiklerini anlatan Koç, "Özellikle taşıyıcı sistemini komple değiştirdik.
Sedir ağacı kullandık. Bu ağaç, kayıklarda kullanılan sudan çok etkilenmeyen bir ağaç. Uzun ömürlü olması için de ilaçlandı" diye konuştu.
Atın orijinal görüntüsünde herhangi bir değişikliğin olmayacağını anlatan Koç, "Kaburgalarını bitirdik. Şu anda dış kaplaması yapılıyor. Yapımında toplam 10 kişi çalışıyor. Şubat ayının ortasında bitirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Aynalı Çarşı 18 Mart'ta açılacak
Gürbüzler İnşaat aynı zamanda 18 Mart'ta açılacak Aynalı Çarşı'nın onarımını da sürdürüyor. Çanakkale'nin türkülere konu olmuş Aynalı Çarşı'nın projesinin üç kısım olarak hazırlandığını söyleyen Koç, "Daha önce iki kısmı yapıldı. Son bölümünün yapımı sürüyor. 18 Mart'a yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.
Aynalı Çarşı'nın ayna ile ilgisinin olmadığını belirten Koç şunları söyledi: "1800'lü yılların sonunda İlya Halyo adlı bir esnaf tarafından yaptırılmış. İçindeki dükkânlarından birinde atların kafasına takılan pullu 'aynalık' satılıyormuş.
Sahibi satılsın diye çarşının girişine asmış bu aynalıkları. Ve bu nedenle adı 'Aynalı Çarşı' olarak kalmış. Sonra dönemin valisi tarafından içi kristal aynalarla donatılmış. Şu anda bizim yaptığımız bölümde ayna yok. Ama biz bu öyküyü bronz bir tabela üzerinde sergileyeceğiz. Buraya gelen herkes ayna görmeyi istiyor çünkü."
Çanakkale Savaşı döneminde de bu çarşının bir han olarak kullanıldığını anlatan Koç şöyle devam etti: "Günümüze orjinalinden kalan sadece giriş kapısı var. Proje Çanakkale Belediyesi'nin desteğiyle başlatıldı.
18 Mart'ta projenin tamamı bitmiş olacak. İçinde toplam 40 dükkân bulunuyor. Son kısmı 875 bin YTL'ye mal oldu. Çarşının kemerli taş bir yapısı var. Tavanı ahşap.
Yer döşemeleri dönemin özelliğini taşıyacak şekilde doğal granit. Mümkün olduğunda dönemi yansıtacak malzemeler kullanıldı."
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla