Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 08:50   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dünya nüfusundaki gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olan bu değişim özellikle bu ülkeleri gıda üretimini arttırma yönünde çalışmaya yöneltmiştir. Bunun sonucu olarak da dünya gıda üretimi 1974-1976 yılları baz alındığında, 1984 de 1,22 kat artarken gelişmiş ülkelerde 1,15, gelişmekte olan ülkelerde 1,33 kat artmıştır. (FAO,1960-1985)
Gıda üretiminde gözlenen bu gelişmeye tavukçuluk sektörünün katkısının ne olduğuna bakmak gerekir.
Dünya Tavukçuluğunun dinamik Gelişmeler
İstatistiksel veriler, dünya tavukçuluk sektörünün dinamik bir gelişme gösterdiğini açıklamaktadır. Lapierre (1984) bu gelişimi şu şekilde vurgulamaktadır. “ Tavukçuluk ile devrim kelimelerinin birlikte kullanılması çok sık rastlanılan bir durumdur. Otuz yıldan beri,dünyadaki tavukçuluğun yayılım ve gelişiminin bir devrim niteliği taşıdığı kuşkusuzdur”. İşte dünya tavukçuluk sektörü için sözü edilen bu gelişme burada “tavuk eti” ve “yumurta” yönünden ele alınacaktır. Çünkü, bu iki ürünün üretimindeki gelişmeler farklı bir görünüm taşımaktadır.
Tavuk Eti Üretimindeki Gelişmeler
Dünya tavuk üretimindeki gelişim durumu (ek-1) de gösterilmiştir. 1960’ lı yıllarda 11.728 bin ton olan dünya tavuk eti üretimi 2,54 kat artarak 1984’de 29,808 bin tona ulaşmıştır. Dünya tavukçuluğunda gözlenen bu gelişme ülkelere/ ülke gruplarına göre belirgin bir farklılık göstermiştir Belirtilen dönemde tavuk eti üretimini en hızlı artıran ülkeler sırasıyla Japonya (18.5 kat),Brezilya (9,9 kat) İran (9,6 kat) ve Türkiye (5,6) kat olmuştur.
Ülke gruplarında ise üretimin gelişmiş ülkelerde 2,26 kat, gelişmekte olan ülkelerde 5,30 kat şeklinde gerçekleşmesi,gelişmekte olan ülkelerin bu sektöre göre daha fazla önem verdiğini göstermektedir. Nitekim , bu ülkelerin dünya tavuk eti üretimine katkıları oransal gittikçe artmaktadır.
Dünya tavuk üretiminde ülkelerin almış oldukları payları incelediğimizde 1960 ’lı yıllarda dünya tavuk eti üretiminin %43,1’nin Kuzey Amerika (ABD, % 38,2) , % 20’8’inin Avrupa (Fransa %4.2), %20.9’unun Asya (Türkiye %0.4), %3,5’ inin Güney Amerika, % 3.2’sinin Afrika,%1’inin Okyanusya; %6,4’ünün SSCB tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Gelişmişlik kavramına göre durum incelendiğinde gelişmiş ülkelerin dünya tavuk eti üretiminin %70,6’sını gelişmekte o lan ülkelerin ise %29.4’ ünü sağladıkları ortaya çıkmaktadır (Ek-2)
1980’li yıllara gelindiğinde (1984), ülkelerin dünya tavuk eti üretimine katkıları büyük ölçüde değişmiştir. Kuzey Amerika’nın payı %29,7’ye (ABD % 24.8) düşerken,Afrika’nın payı %5.2’ye Güney Amerika’nın payı %10’a ,Avru panın payı % 25,2 ye Güney Amerika’nın payı %10’a ,Avrupa’nın payı % 25.2 ye, SSCB’ nin %9.2’ye Türkiye’nin payı %0.9’a yükselmiş;Asya ve Okyanusya ’nın üretim payları hemen he men aynı kalmıştır. (Ek.2)
  Alıntı ile Cevapla