Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 08:51   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bugünkü “ Langshan “ tavuğu tarihin kaydettiği en eski tavuk ırklarından biridir. Bu ırk üç bin yıl öncesine uzayan bir evcilleştirmeye malik olu, “Assel” veya “Malay” tavuklarının soyundandır.
Bugün tavukçuluk bilgi ve üretimi ile meşgul olan ülkelerdeki tavuk ırklarının ıslahı 19.uncu asırda meydana gelmiştir. İnsanların ihtiyaçları, ilgileri ve zevkleri son yüzyılda tavuk ırklarında devrim yaratan gelişmeler oluşturmuştur.
Artan besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere gurk tavuğun yeter miktarda civ civ çıkarmaya muktedir olamamasından yapay kuluçkacılığın ilgisi de son yüzyıl da fazlasıyla artmıştır.
ARİSTO, M.Ö. 384-322 yıllarında yumurtalarla uğraşmış ve hatta kendi vücut ısısından yararlanarak koltuk altı çukurlarında yumurtadan civciv çıkarmayı başarmıştır.
Aristo, yapay kuluçkacılığın Mısır’da M.Ö. 400 yıllarında uygulandığını, Mısır’daki gezisinde gübre yığınları içerisinde yumurtadan civciv çıkarıldığını gördüğünü, bunun ilk ticari kuluçkacılık olabileceğini yazmaktadır.
Yanmakta olan gübre yığınları içerisinde civciv çıkarma suni ve ticari kuluçkacılık yapmaya ilk başlangıç olmuştur. Buna çok benzer prensiplerle ilk patent girişimi 1875 yılında A.B.D ’de genelleştirilmiştir.
Yine Aristo’nun yazdıklarına göre;Sicilya’nın“SYRACUSE”
şehrinde bir adam, kıtıktan yapılmış yatağının altındaki toprağa yumurtaları gömerek sızıncaya kadar şarap içip, yumurtaların üzerine yatarak kuluçkacılık faaliyetinde bulunmuştur .
Aristo, bu ticari ve suni kuluçkacılık öncüsünü “ Sıragüs Ayyaşı” olarak anmaktadır.
Kuluçkacılık konusundaki araştırmacılar; 1854 yıllarında Filipinlerin çok geniş miktarda ördek yetiştiriciliği yaptıklarını saptamışlardır. Kuluçkacılık işlerinde Siragüs Ayyaşı tipinde işçiler çalıştırıldıklarını hayretle görmüşlerdir.
İnsanlar kendi ısı enerjisinden yararlanarak kuluçkacılığın yaygın bir hal aldığı şüpheli bir olmakla beraber, bir çok hallerde Gurk Tavuğun ölmesi veya hastalanması, Gurk halinden soğuması nedeni ile insan ısısından yararlanılmıştır.
Bunun diğer bir örneği de görülmektedir.
TIME Dergisinin, 1951 Mayıs sayısında yazıldığına göre, Güney Afrika ’da de ve kuşu tüyü ticaretinin büyük rağbet gördüğü devirlerde yumurtaların ku luçkaya yatırılmalarında yerli kızlar ihtiyacı karşılamak üzere nöbetle görev almakta idiler. Zira bu zamanlarda deve kuşlarının ince tüyleri bayanların süs eşyalarında büyük bir istekle kullanılmakta idi. Bu işi yürütme başarısını sağlamış olanların sabır ve dayanıklılıklarına şaşmamak elde değildir.
Gerçek şudur ki; pek az insan bu derece bir sabırla böyle bir uygulamaya katlanabilir.
Geçmiş zamanlarda insanın ısı enerjisinden yararlanmak 1.inci metodu oluşturmuş ve pek yaygın bir hal alamamıştır.
Bazı yakıt maddelerinden yararlanarak kuluçkacılık ise 2.inci bir metodu teşkil etmiş ve oldukça yaygın bir hal ve gelişim geçirmiş olup, elektrik enerjisin den yararlanma ve dolayısıyla bu günkü teknik gelişmeye ulaşmıştır.
Yakıt kullanmak suretiyle kuluçkacılık da, Çinliler, M.Ö 246-207 yıllarına kadar uzanan çok eski zamanlarda gübre,saman,kömür ve bunlara benzet yakıt lardan yararlanmışlardır. Daha sonraları, Hz. Musa zamanında Nil vadisinde de uygulamış ve yılda 15-20 milyona varan civciv çıkarılmıştır. Bunlar bir çeşit “ Ti cari Kuluçka Evleri “ olarak bu işi yürütmüşlerdir.
Bu kuluçka evleri, babadan oğula meslek devşirmesi şeklinde eğitilmeleri suretiyle yürütülmüştür.
Yumurta ısılarını, yumurtaları göz kapaklarına değdirmekle ayarlamışlardır. Bu işlem tamamen bir meslek haline getirilmekle yapılmıştır.
Yumurtaların bu şekilde muayeneleri, Mısırlılar tarafından düşünülmüş ve dahiyane bir yöntemdir. Bu tip bir kuluçka evi görülmekte ve çalışma tarzı alt kısmında açıklanmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla