Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 08:51   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mısır’da kuluçka evleri kerpiçten yapılmış iki odadan müteşekkil olup birinci hücre de iki kısımdır. Üst kısım yakıt olarak sap, saman ve **** yanan fırındır. Duman bacadan dışarı çıkar. Alt kısımda ise toprağa serilmiş çeltik sapı veya saman üzerine, yandan ikinci bir hücreye açılan bir menfez ile girilerek yumurtalar sıralanır. Bu menfez aynı zamanda yumurtalar için lüzumlu temiz havayı temin eder ve bir perde yardımı ile ayarlanır. İkinci bölme ise bir çeşit ana makinesi görevi yapmakta ve gün ışı almaktadır. Aynı zamanda kuluçka odalığı da yaparak, yumurta ve yakıt ikmal işleri de bu kısımdan yapılmaktadır.
Yakıt alt katta yanmakta, duman örülmüş kerpiç duvarlar arasından geçmekle kerpiçleri ısıtarak arkadan çıkar. Kerpiç örme fırın üzerine müteaddit çukurlar yapılmış olup, bu çukurların altına kum, kil gibi maddeler doldurulmuş ve içerilerine örgülü üzerleri kapaklı sepetler konulmuştur. Yumurtalar bu sepetler içerisine müslimden yapılmış torbalarla çeltik kavuzları üzerine konulur ve yumur taların üzerlerine konuluş tarihleri işaretlenirdi. Üçüncü gün lamba veya güneş muayenesi yapılarak dölsüz olanlar ayrılırdı.
Müslim torbaların yerlerinin değiştirilmesi suretiyle de yumurtaların çevrilme işlemi yapılırdı.
Yumurtaların çukurlara konulmasından birkaç gün sonra yumurtalarda hasıl olan hayvansal ısı yakıt sarfiyatında azalmaya,müslim torbalarla yumurtalar çukurlara münavebe ile konulmakla devamlı suretle civciv çıkarılması sağlanırdı.
16. ıncı günden sonra torbalar çukurlardan alınarak yan taraflarında bulunan inficar çukurlarına yayılır ve üzerleri tavlı battaniye ile örtülerek çıkışları temin edilir ve zayiatları önlenirdi.
Bu usule yakın bir şekilde gübre yığınları arasında uygulanır, yumurta sıcaklıkları göz kapakları ve dudak uçları ile ayarlanırdı.
Bu kuluçka evleri “Hak Sistemi “ üzerinden çalışırlar. Her çıkan üç civcivden bir adedini kuluçka evi sahibi olmakla randımanlarını % 80’e kadar yükseltebilmektedirler.
Bu günde hak sistemi ile çalışan bir çok modern kuluçka evleri mevcut olup, bunlar yarım asırlık bir geçmişe maliktir.
Yakıt ile çalışan çok eski ve Çinlilerce bulunup, uygulanmış bir kuluçkacılık yöntemi de görülmekte olup, çalışma prensibi resmen yanında açıklanmaktadır
  Alıntı ile Cevapla