ADANA İLİ KENTSEL ALANDA TÜKETİCİLERİN YUMURTA   ALIM VE TÜKETİM DAVRANIŞLARI   Ö Z E T    Bu araştırmada Adana ili kentsel alanda yaşayan  ailelerden anket yolu ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonu cunda tüketicilerin yumurta  satın alım  ve tüketim dav ranışları ile bu  davranışlar üzerinde etkili  olan faktörler incelenmiştir. 1989 yılında ya pılan  bu çalışmada, tüketicilerin  yumurta  büyük oranda  (%91,9) satın alma yolu  ile sağladıkları, %75,6 sının alışkanlık  gereği  köy  yumurtasını tercih ettikleri haftalık or talama  yumurta   tüketimlerinin 20 adet olduğu  ve  bunun  büyük  bir çoğunluğunun (%61,4) kahvaltıda tüketildiği ve yumurta tüketiminin mevsimsel dalgalanmalar göster diği belirlenmiştir.  Tüketiciler genellikle yumurtanın sağlığa yararlı hazırlanması ve  sindirimi kolay,iştah açıcı, ucuz, besleyici ve çocuklar için yararlı olduğu düşüncesin dedirler.  Bu çalışmada Adana ili kentsel alanda yaşayan ailelerin yumurta tüketimleri ile gelir-tüketim esneklikleri incelenmiştir. 1989 yılında yapılan bu çalışmada yıllık ortalama yumurta tüketim miktarının aile başına 1029,6 adet, kişi başına ise 234,3 adet  olduğu  hesaplanmıştır. Yumurta için yapılan  harcamanın  toplam aile geliri içindeki payı gelir gruplarına  göre % 4,2- 1,4 arasında değişmek üzere ortalama % 2,5 dır. Araştırma  alanında yumurtanın tüketim esnekliği 0.137 olarak hesaplanmıştır    |