Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:09   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Lif Uzunluğu

Ortalama uzunluktaki yünler penyeleme veya elbise gibi özel terimlerle ifade edilir. lifler penyeleme ve kamgarn iplik yapmak için yeterli uzunlukta ise yani 65 mm veya daha fazlası, bunlar yünleri tarar. 176 mm uzun yünlerdir. 38-65 mm uzunluktaki ince lifler, Fransız tarağında taranabilir. 32 mm’den daha kısa olan kısa yünler taraklama veya elbise yünleri diye ifade edilir.
Sınıflandırma

Fabrikalarda yün boyalar açıldığı zaman, henüz yapılmamışsa yapağılar ski-ted yapılır. Yapağı, değişen kalitesine göre sınıflandırılabilir, omuzlar, yan taraf, arka, uyluk, karın gibi bölgelere ayrılabilir. Genelde omuzlar en iyi yünü sağlar ve böğürler düşük kalitede yün sağlar. Karın, kuyruk ve ayak ürünleri en düşük kalitedeki yünlerdir. Orta ve uzun uzunlukta yünler üreten koyunlarda, baş, ayaklar genelde en yüksek oranda saç ve kemp üretir. Cstch Blackface gibi bazı üretenler yapağısındaki bütün parçalarda saç ve kemp liflerini üretir.
Kuzu Yünü

En ince yün, genç koyundan elde edilir. 8 ayda bir kırpılan kuzu yünü çok ince ve mükemmel kalitededir.
Domuz Yünü

6 ay sonra, koyun 1 aylıkken, yün daha güçlü ve kalındır. Hayvan yaşlandığı zaman, yün kalitesi de eksilir. Bununla beraber; bir koyun, ortalama yılda 0,9 ve 4,54 kg arasında yün sağlar.
Kaynatarak Temizleme

Temizlenme yöntemi uygulanmadan önce, ham madde kirlidir ve doğal maddelerle karışıktır. Ham yünün % 50’si olgun kısımlar içerir. Çöp ve kirden başka yün; doğal iç yağ ve kurumuş terle karışıktır. Genelde, ince yünler merinos gibi daha yüksek bir oranda olgunluk içerir kaba yünlerden.
Ham yün, deterjan içeren sıcak suyla doldurulan depolarda çalkalanarak yıkanır veya temizlenir. Ham yün bir depo içerisinden geçirilir, sonra silindirler arasında sıkıştırılır ve diğer depoya taşınır. Bu yöntemle 4 veya daha fazla depodan geçirilebilir. Son olarak temiz suda durulanır. İçerisinde kalan suyun % 20’si kurutulur. Ham maddenin temizlenmesi için şimdi diğer yöntemler kullanılıyor. Örneğin bir yağ çözücüsünde yıkanabilir. Bu yöntemlerle birlikte ham madde istenilmeyen artık maddelerden temizlenir, onlar beyaz bir lif üretemez. Yün doğal renk maddeleri içerebilir.
  Alıntı ile Cevapla