Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:09   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İşleme ve Eğirme

Yün; yünlü ve kamgarn olmak üzere 2 şekilde eğirilir, lifin davranışı kaynatarak temizleme işleminden sonra uygun olarak değişir.
Yünlü iplikler kalın ve olgundur. Lifler gevşek tutulur ve eğirme sırasında sadece bir sınırlı büklüm kullanılır. Bu iplikler kısa şitapel yünden yapılır ve battaniye, tüvit gibi kalın maddeler dokunur ve örülür bu ipliklerden.
Kamgarn iplikler; daha ince, pürüzsüz ve daha serttir. Kamgarn ipliklerdeki lifler her biri yan yana olanlar aynı hizaya getirilir, dokuma kumaşlarda, birbirleriyle sıkıcı bükülürler. İnce güçlü bir iplik için. Kamgarnlar genelde 5-38 cm uzunluğundaki ipliklerden eğrilir. Bu ipliklerden ince elbise maddeleri ve takımlar dokunur. Az büklümlü kamgarn eğrilmiş iplikler örme iplik ve kumaşlar için kullanılır.
Yün İplikler

Kaynatarak temizleme yöntemi; ham yünden yağın ve terin fazlasını yıkasa da, çubukları ve diğer sebze maddelerini kaldıramaz liflerden. Bu kirlilikler; yüksek bir ısıda ısıtıldıktan sonra erimiş sülfürik asitle sulandırılarak ortadan kaldırılabilir. Bu selülozik madde charred yapılır ve sonra koparılır, dövülür. Bu yöntem karbonlaşma diye adlandırılır.
Burs ve diğer sebze kirlilikleri; taraklama basamağının ortasına gelmeden önce yün, ağır, baskı silindirlerinden geçirilerek mekanik olarak yok edilebilir ve böylece bir sonraki taraklama sistemdeki bu kirlilikleri ortadan kaldırmış olur.
Yünlü iplikler; rayon, pamuk, yün ve diğer liflerle yeni yünün oluşturduğu bir karışımdan eğirilir. Kaynatma ve temizlemeden sonra, yün değişik derecelerde birbirleriyle karıştırmak için harmanlanır.
Taraklama

Bu aşamada yün, artık olgunlaşmış lifleri çözen sivri tellerle kaplı silindirlerle donatılmış makinelerde taraklama için hazırdır. Yün taraklamada kullanılan 3 bölüm vardır. 1. Scribbler, 2. intermediote 3. Taraklamadır. Bunlar; lifleri ayırırken ve karıştırırken aynı performansı sağlar. Yün taraklama maddesinden ince bir battaniye gibi 1,5 m genişliğinde tüylü bir şekilde çıkar.
  Alıntı ile Cevapla