Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:09   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kamgarn Eğirme

Kamgarn iplikleri eğirmek; 4 farklı yolla yapılır. Flyer eğirme; 100-250 mm uzunluktaki uzun yünlerle kullanılır. Üretilen pürüzsüz iplikler bayan çorabı için kullanılır.
Cop eğirme; Botanik ve ince melez yünlerle kullanılır. Üretim seviyesi yüksektir ve iplik kıllı olmaya meyillidir.
Ring eğirme; en fazla verime sahiptir ve ince iplikleri yapmak için kullanılır. Dünyadaki iğlerin % 80’inini oluşturur.
Mule Eğirme; Dolgun, yumuşak bir iplik veren, kıtasal kamgarnları yapmak için kullanılır.
Kamgarn eğirmede, 454 gr yünden 63000 m’den daha fazla iplik eğirilebilir. Kamgarn kumaşlar genelde yüksek fiyattadır ve yüksek kalitededir.
Pamukta olduğu gibi; ince yünler daha iyi kalitede iplik ve kumaş sağlar. İnce liflerden; pürüzsüz, tek bir biçimde iplikler oluşturur. Bu iplikler; kıyafet yapıldığında, yumuşak, iyi kıvrılmanmış, şeklini kaybetmeyen ipliklerdir.
İyi kalitedeki yünlerin uzun, ince lifleri; kaba liflerden cm olarak daha fazla ölçüme sahiptir ve daha fazla kıvrılırlar.
Merinos yünden yapılan kamgarnlar botanik kamgarn diye melez yünden yapılan kamgarnlar ise melez kamgarn diye adlandırılır.
Büklüm

İplik eğirildiğinde, iplikteki büklüm miktarı, lifin doğallığına ve ipliğin dizayn amacına bağlıdır. Uzun lifler; birbirleriyle güçlü olarak tutulmak için, kısa olanlardan daha az büklüme ihtiyaç duyar. Kalın olanlar da ince olan liflerden daha az büklüme ihtiyaç duyar. Genelde kamgarn dokuma iplikleri, yünlü ipliklerden daha sıkı eğrilir.
İplikten sıkı bir kumaş yapılırken, bir güç ve hava direnci vermek için sıkıca bükülürler. İplik, her ne kadar deniye yakın dikilen kıyafetler için kullanılsa da o yumuşak, hafif ve sıcak olmalıdır. iplik böylece bir kamgarn için ihtiyaç duyulandan daha az büklüm verir. Hafifce bükülen ipliklerden oluşan kumaşlar; daha fazla bir bitirme işlemi gerektirir, “superwesh” gibi. Ayrıca sıkı eğrilen ipliklerden daha kolay biçimde keçelenir. Az bükülmüş iplikler, öğütülmüş veya keçelenmiş kumaşlarda kullanılır. Örneğin melton yapmak için.
  Alıntı ile Cevapla