Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:10   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Boyutlar

Yün liflerinin boyutları çok değişkendir: İnce yünler 38-125 mm, orta yünler 65-150 mm, uzun yünler 125-375 mm’dir. Bir yün lifinin gerçek uzunluğunu ölçümü, kıvrımı tarafından değişebilir. Bir lifin esnek uzunluğu, doğal uzunluğunun 2 katıdır.
En iyi kalitedeki lifin ortalama genişliği 17 mikron, orta yün 24-34 mikron, uzun bir yün 40 mikron genişliğindedir. Yün lifleri, pamuk liflerinden daha kalındır ve oval bir kesittedir.
Kıvrımlar

Yün lifleri, dalgalı bir yapıya sahip olmakla birlikte, doğal lifler arasında tektir. Büküldüğü zaman lifler birbirine tutunur. Pamukta bu görevi burgular yapıyordu. Bu dalgalıklar veya kıvrımlar en fazla ince yün liflerinde belirtilir. Örneğin; en iyi verimi yünler; 15 mikron genişliğindeki bir lifte 1 cm başına 12 dalga vardır cm başına. Bu dalgalar, yün lifleri elastikliğiyle bağlar, onlar küçük yaylar gibi uzayabilir ve serbest bırakıldığında dalgalı şeklini geri alır.
Parlaklık

Yün lifleri; karakterlerine göre ve yün türüne bağlı olarak değişen doğal bir parlaklığa sahiptir. Parlaklık; lif yüzeyinin doğallığına çok büyük bir oranda bağlıdır. Işık parlak bir görünüm yaratmak için liflerden yansıtılır. Lincahs, lelcesters ve diğer İngiliz yetiştirmeciliğinden gelen parlak yünler ipeksi bir parlaklık sağlayan bir yüzeye sahiptir. Merinos yünleri ışığı tam olarak yansıtmaz. Mavi bir parlaklığa sahiptirler.
Renk

Modern koyun yünlerinin çoğu beyaz veya beyaza yakın renktedir. Bazı koyun ırklarından kahverengi veya siyah yüz elde edilir. en kalın yünler, en fazla oranda bulunanlardır.
Çekme Mukavemeti

Yün kuru iken 8.8-15.0 cN/tex mukavemete sahiptir, yaşken 7-14 cN/tex tir. Çekme mukavemeti 1120-2030 kg/cm² dir.
Kopma Uzaması

Yün normal şartlar altında % 25-35 kopma uzamasına sahiptir, yaş iken % 25-52 dir.
  Alıntı ile Cevapla