Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:12   #22
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ütüleme

Yünlü bir kıyafeti ütülerken, buruşuklukları kaldırırız ve kumaşı nem, sıcaklık etkisiyle istediğimiz biçimde hazırlarız. Buruşukluklar kamgarn pantolonlarda ve pileli eteklerde buhar tarafından giderilir, nem, ısı ve basınç liflerin doğal olmayan şekilde kalmasına yardımcı olur.
Emme: yün içerisindeki suyun kimyasal etkisinde, başka saf olarak nemin fiziksel emilişi büyük bir pratik öneme sahiptir. Lifte içerisindeki nem kaybolur ve ıslaklık veya nemli hissi yoktur kıyafetlerde; oldukça büyük bir miktarda su bile tutabilir.
Bu yolla nem emdiği sırada, yünlü bir kıyafet ısı meydana getirir. Yün üzerine konulan su; sönmemiş kirece benzer, ısı üretilir, fakat aynı aşamada değil. Bir yünlü dışderi, çift bir sıcaklık etkisine sahiptir. Diğer bir deyişle, yün vücuttan ısının kaybolmasını önler. Ek olarak, vücut nemini veya yağmur suyunu emdiği sırada, yün kendi hesaplamalarına dayanarak ısı üretir. Suyu emdiğinde; yün tekrar yavaşça hava içerisine doğru suyu atar. Bu yoldaki sıvı bir buharlaşma, sıcaklıkta bir düşüş meydana getirir. Bu olursa; yün bir serinlik üretebilir. Yün nemini yavaşça ve dikkatlice buharlaştırır. Vücut yüzeyinin üşümesi, romatizma ve benzer rahatsızlıklar için teşvik edici değildir. yünlü banyo kıyafetleri; bu sebeple, güvenli ve sağlıklıdır.
Böceklerin Etkisi

Bu olağandışı kombinasyon ve değerli karakterler yünü oldukça yüksek kalitede bir lif yapar. bu popülerlik; ileriki insan nesillerine kadar uzanmasını sağlar yünün.
Yün de et gibi bir hayvansal proteindir. Elbise güveleri, halı böcekleri, duvar halıları gibi böcekler için yünlü elbiselerde zıplama yapmaktan daha çekici bir şey yoktur. aralarındaki; böceklerin larvaları, her yıl çok büyük bir zarar yapar. büyük bir miktarda yün tüketirler ve pahalı eşyaların yapımında ölçülemez, miktarda sorun çıkarırlar. Örneğin bir Paris kıyafetine bir güve grubu ince bir çukur açabilir, bu bir mal sahibi için küçük bir servettir. Elbise güveleri, yün böcekleri içinde en fazla yıkıma sahiptir. Dişi güveler uygun bir yere yumurtasını bırakır ve bir haftadan daha kısa bir süre içerisinde yumurtlarlar, küçük beyaz gruplardan çıkar. Bu aşama, güvelerin zarar vermeyeceği bir aşamadır. Gruplar kurulur ve çiğnemeye başlarlar önlerindeki yünleri. Gruplar 3 yıl gibi uzun bir süre yaşayabilir.
  Alıntı ile Cevapla