Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:13   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Çekme Payı

Yüzey ölçümü ve yün lifinin elastikliği, yün kumaşların ve kıyafetlerin çekme payında önemli bir rol oynar. Çekme payı 2 şekilde olabilir.
Gevşeme Çekme Payı: eğirme, dokuma sırasında oluşan gerilmeler nedeniyle sorun oluşturabilir. Yün elastik bir liftir ve çekildiği zaman uzayabilir. Lifler eğrilmeye başlandığı sırada, iplikler örülür, kumaşlar dokunur. Yün lifleri uzatılır. Bitmiş kıyafetteki lifler bazen bu uzamayı kaybetmez, orijinal, uzamamış haline dönmek için bir mukavemete sahiptir.
Uzun bir süre kıyafet kuru olarak saklandığında; lifler normal ölçü ve biçimlerine tekrar dönemez. Fakat bir kere yün ıslanır, lifler yumuşatılır ve yağlanır, daha doğal durumlarına gevşetilir.
Oldukça hassas şartlar altında yapılan yünlü bir kıyafet yıkandığında; çekilerek gerilecektir, dikkatlice işlem gördüğünde sorun yoktur. sağanak bir yağış; lifleri gevşetmek için yeterli nem sağlar ve gevşeme çekme payı sorununu oluşturur.
Keçeleştirme Çekme payı: Gevşeme çekme payı gibi olmayan keçeleştirme; yün ve diğer hayvansal liflere özgüdür. Keçeleştirme yaşken mekanik hareketlere maruz kalan yünlü bir kumaşta yer alır. Kumaş çeker fakat yapısı içerisinde karakter değişikliğine uğrar. Kumaş kalın hale gelir. Lifin karakteri ve ana hatları belirsiz hale gelir ve kumaş elastikliğini kaybeder. Kumaş yüzeyi liflerle kapatılır ve görünümü değiştirilir.
Yan keçeleştirmede çok fazla araştırma uygulansa da kesin sorun bilinmemektedir. Yünün yüzey ölçüsünün karakteristik ve diğer hayvansal liflerin keçeleştirmesinde en önemli faktör olduğu kesin olarak görünmemektedir.
Bir yan lifi üzerindeki pullar; lif boyunca keskin, uç noktalarda düzenlenir. Bu bir yün lifinin uçta köke kullanımının; kökten uca kullanımından daha görünür olduğunu gösterir. Tek bir lif böylece; kökten geçirilerek taşınırsa, uçtan geçirilerek taşınmaya göre daha kolay olur.
  Alıntı ile Cevapla