Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:13   #25
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bu işlem; kumaş içerisindeki liflerin ilmiklere kıvrılmasına meyillidir. Ve keçeleştirmeyi teşvik eder. kökler sertleştirildiğinde veya lif uçları yumuşatıldığında yün liflerin daha kolay keçeleşeceğini gösterir. Uçlar yumuşatılırsa lifler ilmikleri daha kolay oluşturabilir.
Yıkama makinelerinin çalkalama ve canlandırıcı hareketleri kullanımı uzatır. Özellikle sürtünmeden dolayı yün keçeleşerek sorunlar çıkabilir. Evdeki kurutucuların bazlar nemli kumaşları çalkalayarak kurutur ve keçeleşmede bu nedenle sorun yaratabilir. Bazı yünlü kumaşlar, elörmesi tüylü bir kazaktan daha kolay keçelenebilir. Örneğin sıkı dokunmuş ir kamgarn filanelden daha kolay keçelenebilir.
Keçeleme ve Öğütme

Yünün keçeleşme karakterleri; keçe üretimince avantaj olarak kullanılır. Bunlar eğirme veya dokuma olmadan güçlü tutucular tarafından tutulan basit lif kümeleridir. Yünlü kumaşların bazıları dokunur ve sonra; net bir dokunuş, bir tüy veren öğütme diye bilinen yöntemle bile bile keçeleşir. Örneğin halılar, son bir bitirme işlemi verilmeden, dokumanın bulanıklaştığı aşamada keçelenir. Keçelenen bez vers, meltons, doeskins, velours gibi kumaşların yapımında kullanılır.
Yıkama

Yün diğer liflere göre yıkanması kolay bir liftir. Kir ve yağ kolayca çıkarılabilir. Yünün yıkanması için kullanılan suyun sıcaklığı; yünlü kıyafetlerin çekme payında az etki yapar ya da hiç yapmaz. Su sıcaklığı, boyaların dayanıklılığında önemli bir etkiye sahiptir. Sıcak su renklerin riskini artırır, beyazlar sarılaşır. Suyun desi sıcaklığı 38°C olmalıdır. Bir kıyafet yağlandığında, daha sıcak su kullanılabilir.
Yıkama Ürünleri

Yıkama ürünlerinin çoğu, çekme payı üzerinde az bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte bazı ürünler, beyazın sarılaşması ve renklerin solmasını sağlar. Sonuçta, sıvı sentetik deterjanlar genelde yıkama ürünlerinin en güvenlisidir. Güven açısından; bu deterjanlardan sonra sabun parçaları, toz deterjanlar gelir. Tozların temelinde de sabun vardır. Bu üretimlerin güven faktörleri arasında çok büyük farklılık yoktur.
Sağlam olan ürünler yün kumaş içerisine konulmadan önce tamamıyla eritilmelidir. Eritilmeyen sabun veya diğer deterjan tanecikleri kıyafete yapışabilir ve renk kaybına neden olabilir.
Yıkama ürünlerinin normal şartlar altında kullanılan gerçek yoğunluğu yün boyalarının solmasına ciddi bir etkisi yoktur. kullanımdaki doğru miktar paket üzerinde gösterilir. hipoklorit ağartıcılar yünde kullanılmamalıdır
  Alıntı ile Cevapla