Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:13   #26
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Elde Yıkama

Yün maddelerinin yıkama yöntemleri her zaman minimum mekanik bir hareket içermelidir. Mekanik hareket çekme payının ana sorunudur. Uzatılan tahrik, çalkalama veya karıştırmak keçelenmede sorun yaratır. Her şeyden önce yün asla ovalanmaz. Yünlü kıyafetlerin yıkanmasında en iyi yol, çözücüler içerisinde 1 veya 2 dk ıslatılarak bekletilip tekrar alınmasıdır. Çözücü içerisinde elle nazikçe sıkılır.
Halılardan kirleri yoketmek için zorunlu olan mekanik hareketler keçelemede sorun yaratmadan bir çamaşır makinesinin sıkma silindiri tarafından uygulanır. Yıkama çözücülerinde birkaç dakika ıslatmadan sonra halı sıkma silindirinden geçirilir. Bu ıslatma ve sıkma birkaç kez tekrarlanabilir, sıvı, yünü keçelemeden kirleri götüren sıkıcı tarafından halıdan sıkılır.
Bu ıslatma ve sıkma tekniği etkili olarak diğer yün kumaşlarla kullanılabilir. Örneğin; çoraplar, kazaklar ve örme kıyafetler bu yöntemle güvenli olarak yıkanabilir. Hırka ve kazaklar gibi takım kıyafetler yıkama sırasında biçimi az değiştiğinden, ciddi olarak etkilenmezler. Jarse elbiseler gibi asıldığında uzayan kıyafetler yıkama sırasında ekstra bir bakıma ihtiyaç duyar. Jarse elbiselere kuru temizleme yapılabilir. Bunlar yıkanırsa ıslakken asılıp uzamasına izin verilmemelidir, bükülmemelidir veya kabaca asılmamalıdır.
Yıkama Makinesi

Yıkama makinelerinin karıştırma ve çalkalama hareketleri yün için ideal değildir. hassas yünlü kıyafetler jarse elbiseler gibi, moda kazaklar ve gevşek örme kumaşlar elle yıkansa daha iyi olur. battaniyeler gibi sağlam kumaşlar, flanel gömlekler ve şortlar, çoraplar veya iç çamaşırlar yıkama makinesinde yıkanabilir. Kuvvetli mekanik hareketler tekrarlanan yıkamadan sonra keçelemede sorun yaratabilir. Yün kıyafetlerin yıkanmasında en kullanışlı mekanik yöntem ıslatma işlemidir. Yünlü kıyafetlerin yoğunluğu renklerde sorun yaratmayacak şekilde seçilir. Çözücü içerisinde 1 veya 2 dakika bekledikten sonra kıyafetler 5 saniye çalkalanır. Paddle kapatılır ve kıyafetler tekrar ıslatılır. Bu yöntemle 1 veya 2 ıslatma – çalkalama işleminden sonra kıyafetler sıkma silindirinden geçirilir.
Yünlü kıyafetlerin çok kirletilmemesi gerekir. yün zarar görmeden hassas yıkanmaya dayanıklıdır. Yünlü bir kıyafet çok fazla kirletilirse yıkama makinesinin çalkalama periyodu artırılmamalıdır. Normal hassas yöntemler kirleri çıkarmaya gücü yetmez. Birkaç saat veya bir gece soğuk sabunlu su içinde bekletilmelidir. Bu işlem sıvı bir deterjan kullanıldığında boyanmamış kıyafetlerde ve tek bir renkle boyananlarda tamamen güvenlidir. Tek renkle boyananlar bu yöntemle ıslatıldığında görünümünü kaybetmeye meyilli değildir. ama bazen renk tonunda açılma olabilir. Çift renkliler özel bakımla işlem görmelidir. Çünkü bu kıyafetteki boyalar solabilir ve kıyafetteki parçalar birbirlerini etkileyebilirler.
  Alıntı ile Cevapla