Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:53   #61
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tuzlarının Kullanılması

İki değerli demir tuzları 1:1 molar oranda gossypol ile reaksiyona girerek bir demir-gossypol kompleksi teşkil eder ki bu, büyüyen kanatlılarda gossypol’un zehirliliğini önemli derecede azalttığı gibi, pamuk tohumu küspesi ile beslenen tavuklardan elde edilen yumurtaların depolanması sırasında, yumurta sarısında zeytini yeşil rengin meydana gelmesini de geniş çapta önler. Rasyona iki değerli demirin ilavesi, cyclopropenoid yağ asitlerinin yumurta beyazında meydana getirdiği pembeleşmeyi ise önleyememektedir. Gossypol’un pamuk tohumu küspesinin metabolik enerji değerini düşürdüğünü yapılan denemeler göstermiştir. İki değerli demirin rasyona ilavesi, gossypol ile bir kompleks teşkil ederek metabolik enerji azalmasını da önlemektedir.
Kanatlıların normal olarak rasyonlarında kullanılan yemler demir bakımından yeterli olup, rasyona ayrıca ilave demir bileşiklerinin sokulmasını gerektirmezler. Çeşitli yiyecek ve yemlerin demir kapsamları Tablo 44’de verilmektedir.
TABLO 44
Yiyecek ve Yemlerin Demir, Bakır ve Molibden Kapsamları
Yem ve Yiyecek
Fe (ppm)
Cu (ppm)
Mo (ppm)
Yonca unu
Arpa
Buğday
Buğday kepeği
Pirinç (cilalanmış)
Pirinç kepeği
Çavdar
Yulaf
Sarı mısır
Bezelye (yeşil, pişmiş)
Fasulye
Darı
Soya fasulyesi
Soya küspesi
Pamuk tohumu küspesi (ekstraksiyon)
Yer fıstığı küspesi
Balık (Pisi)
Balıkunu
Et-kemikunu
Karaciğer unu
İnek sütü
Yağsız süt (kuru)
Sığır eti ve diğer kırmızı etler
Tavuk eti
Yumurta (bütün)
Peynir suyu (kuru)
Melas
Lahana
Marul
Patates
Bira mayası
Torula mayası
180
50
50
150
8
190
45
70
35
19
85
53
125
150
100
20
6
270
500
630
1-2
30
30
15
30
7
95
10
5
10
50
90
10
7.5
7.8
12
1.5
13
6.5
8
4.5
-
9.5
13
17
20
20
30
23
20
12
90
0.3
3.0
0.8
3.0
2.5
50
-
0.5
-
1.6
20
13
0.35
0.50
1.00
-
1.00
-
1.60
1.15
0.06
1.40
0.90
-
2.50
-
-
0.25
0
-
-
1.80
0.03
0.27
0.03
0.17
0.10
0.34
-
1.00
0
-
1.00
-

Uzun Süre Kaynatmaya Maruz Bırakılan Yumurta Sarılarının Yeşilimsi-Siyah Renge Dönüşmesinde Demir Sülfid’in Rolü

Yumurta sarısı mükemmel bir demir kaynağıdır. İnsan yiyecekleri içinde en iyi demir kaynaklarından biridir. Yumurtanın yüksek düzeyde demir kapsaması tüketici yönünden istenmeyen bazı durumlara yol açmaktadır. Katı yumurta elde etmek için, uzun süre kaynatmaya maruz bırakıldığı zaman, yüksek sıcaklık, yumurta albumininde mevcut sisteinin bir kısmının parçalanmasına yol açmaktadır. Bu olay sırasında açığa çıkan hidrojen sulfid gazı yumurta sarısının zarından geçerek buradaki demirle reaksiyona girerek, yumurta sarısının yeşilimsi-siyah bir renk almasına sebep olmaktadır. Bu durum ise, tüketici tarafından istenmemekte ve şikayetlere yol açmaktadır. Kaynatma zamanını minimuma indirip (10-15 dakika) ve kaynatılmış yumurtayı hemen soğuk su ile soğutmak bu durumu geniş çapta önleyebilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla