Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 12:02   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Valsli değirmenlerin günümüze kadar karma yem endüstrisinde kullanılmamasının en önemli nedeni verimin düşük olması ve yoğunluğu az, lifli (ham sellüloz1u) yemlerin öğütülmesine uygun düşmeyişidir. Çünkü bu değirmenlerde öğütme esas olarak, sürtünme ve sürtünme + ezme şeklinde olmakta, böyle bir etki ile de söz konusu lif1i yem maddeleri ufalanıp partiküllere ayrılamamaktadır. Ancak vals'ler üzerine değişik şekillerde yerleştirilen set'lerle bugünkü değirmenlere kesme şeklindeki öğütme de eklenmek suretiyle en yüksek miktar ve nitelikte bir üretime ulaşılabildiği, özellikle Japonya ve Hollanda'da bu tip değirmenlerin daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı bildirilmektedir.
Vals'li değirmenlerin çekiçli değirmenlere olan avantajları şu şekilde sıralanabilir:
-Va1s'li değirmenlerde gürültü ve sarsılma en düşük düzeye indirilmiştir
- Enerji kullanımları her ton yem için % 30-40 düzeyinde daha düşüktür
Çünkü bu değirmenlerde öğütme, yem va1s'ler arasından bir defada geçmekle tamamlanmış olur. Halbuki çekiçli değirmenlerde partiküller elek deliklerinden geçinceye kadar değirmen içerisinde devamlı dönmek zorundadır.
-Çekiçli değirmenlerde granülasyon daha geniş bir spektrum verir, unlaşma fazladır. Vals'li değirmelerde ise elde edilen partiküller birbirlerine daha yakın bir büyüklük dağılımı gösterirler.Tablo 1 de her iki değirmende öğütülen maddelerin partikül özelliklerini göstermektedir.
- Öğütülen maddenin partikül yüzeyleri incelendiğinde çekiçli değirmenlerde bunun yuvarlak ve düzgün vals'li değirmenlerde ise köşeli ve pürüzlü olduğu görülmüştür. Köşeli ve pürüzlü görünüm yemin lezzetini ve tüketimini arttırdığı gibi karma yemde homojenitenin daha uzun süre korunmasına da yardımcı olmaktadır.
- Çekiçli değirmenlerde söz konusu olan ısınma vals'li değirmenlerde önemli ölçüde daha azdır.
  Alıntı ile Cevapla