Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 14:03   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mantar meşesi bir ışık ağacıdır. Lauretum zonunun bir ağacı olmakla birlikte Castanetum zonunda da bulunabilmektedir.

2.1.3 Mantar Meşesinin Ekolojik Özellikleri

Mantar meşesinin doğal yaşam ortamları Batı Akdeniz ülkelerinin deniz iklimi etkisi altındaki bölgeleridir. Ağaç özellikle mantarlı kabuğun henüz oluşmadığı ilk yaşlarda düşük sıcaklık derecelerine oldukça duyarlıdır.Mantar teşekkülü 5-6 yaşlardan itibaren başlar ve bundan sonra ağaç dış etkenlerden fazlaca etkilenmez. Örneğin 1963 yılının ocak ayında -15.8C kadar düşen sıcaklık İstanbul’da deneme amacıyla dikilmiş mantar meşelerinin büyük oranda zarar görmesine neden olurken,Beykoz’daki yaşlı mantar meşelerine zarar verememiştir.Genel olarak -12C mantar meşesinin doğal,yayılma sınırını oluşturduğu kabul edilmektedir.Portekiz’de optimum yetişme ortamlarında temmuz ayı sıcaklığı 22-24C,ocak ayının sıcaklığı ise 8-10C arasında değişmektedir.Buraları sıcaklığın hemen hemen hiç 0C’nin altına düşmediği bölgelerdir.Mantar meşesi gençleştirme çalışmalarında don çukurlarından kaçınılmalıdır.
Kıyıdan başlayarak deniz seviyesinden 1600 m yükseğe dek çıkan bir yükselti basamağında görülebilen mantar meşesi en iyi meşcerelerini 600-700 m yükseklikteki alanlarda oluşturur.İberik yarımadasında 800-900 m.ye kadar çıkabilen mantar meşesi Sicilya adasında 300-500 m yüksekliğe kadar diğer meşe türleri ile birlikte bulunur.
2.1.4 Mantar Meşesinin Silvikültür el Özellikleri

Mantar meşeleri doğal yaşam ortamlarında saf meşcereler olduğu kadar karışık meşcereler de kurarlar. Karışık meşcereler de karışıma çoğu kere Q.ilex L., Pinus pinea L.,P.maritima Lami gibi ağaç türleri katılmaktadır. Maki florası arasında iyi büyüyen mantar meşesi meşcerelerinde alt tabaka genellikle Erica arborea L.,Q.coccifera L.,Phillyrea media L.,Arbutus unedo L.,Pistaciasp. gibi maki türlerinden oluşur.
Mantar meşesi ilk yılda derine giden kazık kök yapar.Bu fidanla gençleştirme (suni,yapay gençleştirme) çalışmalarında dikkatli olunmasını gerektirir. Dikimden önce kök budaması gerekli olabilir.
Amerika’da açık arazi koşullarında Q.chrysolepis üzerinde yapılan aşılama çalışmaları olumlu sonuç vermiştir. Aşıların tutması için ilk vejetasyon dönemi süresince bitkilerin siper altında bulundurulmaları ve aşı seviyesi altında anaç üzerindeki tüm sürgünlerin mutlaka uzaklaştırılması gereklidir.
Rusya’da yapılan çalışmalara göre,aşılama ile gençleştirmenin tohumla gençleştirmeye olan üstünlükleri şöylece sıralanmaktadır.
- Kalemler iyi kaliteli mantar veren ağaçlardan alınabilir.
- Hızlı büyüyen aşılı sürgünler homojen mantar üretirler.
- Tepe çatısı kısa bir sürede tesis edilebilir.
- Yerli mantar türlerinin yetiştiği yörelerde kolaylıkla mantar meşesi meşcereleri kurulabilir.
- Otlatma tehlikesi azalır. Üçüncü yıldan sonra çite gerek kalmaz.
- Bu yolla mantar meşesi ormanı kurma tohumla kurmaya oranla 5 kat daha ucuzdur.
  Alıntı ile Cevapla