MEYVECtLîSÎN YURT EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ ' Tarımda bir üretim dalının memleket ekonomisindeki yerini belirtmek için; — üretim dalının kapladığı alan, — Bu daldaki gelirlerin milli gelir içerisindeki yeri, — Dıs ticaretteki yeri, — Bu üretim dalı ile geçinen nüfus, ._ . — Nüfus beslenmesindeki önemi, — Endüstriye sağladığı hammaddeler bakımından durumu ve — Yurt topraklarının korunması ve güzellestirilmesindeki yeri' nin bilinmesi önem kazanır. Bu durumlara aşağıda kısaca değinilmiştir. Bahçe Bitkileri yet istir ici1 i ğı Meyvecilik, Bağcılık ve Sebzecilik olarak incelenecektir. 1. Meyveciliğin Kapladığı Alan Yurdumuzun hemen hemen her yerinde meyvecilik yapılmaktadır. Ancak değişik bölgelere adapta olmuş ve çoğunlukla kalitesini o yörelerde bulan meyvelerimiz, meyvecilik için daha büyük önem arzeder. örneğin, Karadeniz bölgemizde kıyı boyunca uzanan fındıklıklar ve mandarin bahçeleri, Marmara ve Ege Bölgelerinin incir ve zeytiniikleri,Akdeniz kıyısının turunçgiller ve muz bahçeleri, Güney Doğu Anadolu bölgemizin Antep- . fıstıkları ve zeytinlikleri gibi. Anadolu içerlerine doğru gidildikçe sulak vadiler ve yaylalık alanlarda ceviz, elma, armut, kiraz, vişne vd. meyve bahçelerini görmek mümkündür. 1392 yılı verilere göre 773452 kilometre kare olan toplam yüzölçümümüzün X40' ını işlenebilir alanlar, '/.I' ini sebze alanları ve 7.3—4' ünü (bağ alanları hariç) meyve alanları oluşturur (Anonymous., 1382; Anonymous., 1392a). Mevcut tarım alanları içinde X6'lık meyvecilik alanında üretilen meyve türlerinin dağılımı ve 10 yıllık değişimi de Tablo 3.' te verilmiştir. Tablo 3. ZS'lık meyvecilik alanında üretilen meyve türlerinin dağılımı ve 10 yıllık değişimi Şenel meyve alanımız 1992 yılına kadar düzenli olarak artmış ve 1932 yılında 1.565.000 hektarlık meyve alanında, 10.381.700 ton meyve üretimi gözlenmiştir. Bu üretim miktarının genel olarak ve tek tek meyve türlerine göre dağılımı ise S'-yledir. |