Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 19:46   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Irak’a petrol sevkiyatında ’Kuzey krizi’ patladı

Irak milli petrol şirketi SOMO, Irak’a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına, "İşe devam etmek istiyorsanız, Kuzey eyaletindeki yetkililerle temasa geçin" içerikli bir yazı gönderdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Birileri Türkiye’yi test etmek istiyorsa bedelini öder. Türkiye oldu bittilere asla izin vermez" dedi.

IRAK Milli Petrol Şirketi SOMO’nun, Irak’a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına, "Bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temas geçin" şeklinde yazı gönderdiği öğrenildi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, olayı doğrularken, "Türkiye’yi test etmek isteyenler, bunun bedelini öder" diyerek tepkisini dile getirdi. Irak Milli Petrol Şirketi SOMO, Irak’a petrol ürünleri ihracatı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarının yeni sözleşme taleplerini kabul etmeyerek, SOMO Genel Müdürü Dr. Fallah Alamri imzasıyla bir yazı gönderdi. Firmalara gönderilen yazıda, "Bahse konu kontratlar ... tarihinde sona ermiştir. Ancak, Türkiye üzerinden Irak’a petrol ürünü sevkiyatına devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki ilgili yetkililerle temasta bulununuz" denildi. SOMO’nun, Irak’a petrol ürünleri ihraç eden firmalara dönük yeni sözleşme için "Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle temasa geçmeleri" şartı, Türk makamlarınca tepkiyle karşılandı.

TELEFONA ÇIKMIYORLAR: Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, SOMO’nun Türk şirketlerine gönderdiği yazıyı doğrulayarak, şunları söyledi: "Firmalarımıza bu tür garip yazılar geldiğini gördük. Bazı firmalarımıza da sözlü olarak aynı doğrultuda uyarılar yapıldığını tespit ettik. Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğündeki arkadaşlarımız, gelişmelerle ilgili SOMO’dan bilgi talebinde bulundular. Ancak henüz bir yanıt alınamadı. SOMO yetkilileri telefonlara çıkmıyorlar."

KABUL EDİLEMEZ: SOMO’nun yeni tavrının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti "Birileri Türkiye’yi test etmeye çalışıyorsa, bunun bedelini ağır öder. Türkiye bölünmemiş ve toprak bütünlüğü olan bir Irak’ı tanımaktadır. Dolayısıyla petrol ticaretindeki muhatabımız Irak merkezi hükümetidir, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO’dur. Birileri Türkiye’ye bir şeyleri dayatmak istiyorsa, bunu başaramayacaklarını göreceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti, oldu bittilere asla izin vermez. Şimdilik söyleyeceklerim bunlardır." Alınan bilgiye göre Türkiye, daha önceki dönemlerde çıkarılan bir Başbakanlık genelgesi uyarınca, Irak’la petrol ticaretinde sadece Irak merkezi hükümetini ve SOMO’yu muhatap alıyor.

PETROL BAKANINA MEKTUP: Bu arada Bakan Tüzmen, Irak Petrol Bakanına bir mektup göndererek, SOMO’nun Türk firmalarına gönderdiği yazılarla ilgili tepkilerini iletti. Tüzmen’in, Irak Petrol Bakanına yazdığı mektupta, konuyla ilgili olarak özetle şöyle denildi: "SOMO tarafından Türk firmalarına kontratlarının bittiği ileri sürülerek sevkıyatlarının boşaltılmasına izin verilmediğini ve bu firmaların Irak’la petrol ürünleri ticaretine devam etmek istemeleri halinde ise (kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temasta bulunulması) tavsiyesini öğrenmiş bulunuyorum... Daha önce Irak’la petrol ticaretine ilişkin anlaşmaya vardığımız temel prensiplere riayet edilmemesi veya tek taraflı bir karar verilmesi, Türkiye ile Irak arasındaki petrol ürünleri ticaretinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyebileceğine işaret etmek isterim."
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla