Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 19:48   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İslam dünyasının en büyük 100 şirketinin 25’i Türk

İslam Konferansı Örgütü(İKÖ) üyesi 57 ülkenin şirketleri arasında yapılan ve 2005 gelirlerini temel alan 2006 DS100 araştırması ile, gelirler itibariyle İslam dünyasının en büyük 100 şirketi belirlendi. Bu şirketler arasında 25 Türk şirketi de bulunuyor. İlk 20 şirket arasında Tüpraş, Koç Holding ve Sabancı Holding yer alıyor.


En büyük 100 şirketin toplam gelirleri bir yılda yüzde 37 büyüyerek 994 milyar dolara çıktı. En büyük büyümeyi, yüzde 83 ile sıralamada 28’inci olan Ülker kaydetti. Müslüman ülmelere yönelik iş stratejilerini değerlendiren Dinar Standard dergisince yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, İslam dünyasının en büyük 10 şirketi, petrol alanında faaliyet gösteren devlet şirketleri. Suudi Arabistan’ın Aramco şirketinin 168.2 milyar dolarlık gelirle büyük bir farkla birinci olduğu listenin ilk 10 sırasında İran, Malezya, Kuveyt, Irak, Cezayir, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya’ya ait petrol şirketleri yer alıyor. İslam ekonomilerinin büyümeyi sürdürdüğünün bir göstergesi olarak değerlendirilen araştırmanın sonuçlarına göre, en büyük 100 şirketin toplam gelirleri yüzde 37 artarak 994 milyar dolara çıktı. Bu artışın, Fortune dergisine göre, dünyanın en büyük 100 şirketinin gelirlerinde kaydedilen yüzde 14 artıştan çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Yüksek petrol fiyatları sayesinde listedeki petrol şirketlerinin gelirleri ise, önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttı.

DİĞER SEKTÖRLER: Petrol şirketlerinin gelirlerindeki artış daha yüksek olmakla birlikte başka sektörlerdeki kayda değer artışların da sağlandığı belirtiliyor. Nitekim, İslam dünyasının en büyük 100 şirket listesindeki inşaat şirketlerinin gelirleri yüzde 36, gıda şirketlerinin gelirleri ise yüzde 30 arttı. Gelirler, ulaştırma sektöründe yüzde 23, telekomünikasyon sektöründe ise yüzde 20 oranında yükseldi. 100 şirket arasında gelirlerini en çok artıran şirket ise, bir Türk şirketi oldu. Sıralamada 28’inci olan Ülker’in gelirlerinde yüzde 83’lük bir artış sağlandı. Gelirlerini en çok artıran şirketlerin arasında yüzde 60 ile Enka Holding de bulunuyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ: Bundan önce yapılan benzer araştırmalarda olduğu gibi Türk şirketleri, İslam dünyasının en büyük 100 şirketleri arasında en büyük grubu oluşturuyor. Listeye 25 Türk şirketi girdi. Tüpraş’ın 14’üncü olduğu listenin ilk 20 sırasında ayrıca Koç Holding (15’inci) ve Sabancı Holding (20’nci) de yer aldı. Türk şirketleri, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren holdingler, bankalar ve telekomünikasyon şirketleri arasında özellikle iyi performans gösterdiler.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla