Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 20:09   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Önümüzdeki 10 Yılın TakınTıSı

Önümüzdeki 10 Yılın TakınTıSı



Sağlıklı beslenmeye aşırı derecede dikkat etmenin de, en az dengesiz beslenme kadar zararlı olabileceğini biliyor musunuz?





Anadolu Sağlık Merkezi uzmanlarından P¤¤¤olog Aslıhan Kurt, önümüzdeki 10 yılın en önemli p¤¤¤olojik sorunlarından biri olarak gösterilen 'sağlıklı beslenme takıntısı'nı anlattı. Sağlıklı beslenme takıntısı bir beslenme bozukluğu olarak tanımlanıyor. Son dönemde bazı hekimler ve beslenme uzmanları, bu konu üzerinde önemli araştırmalar yapıyor ve takıntı önümüzdeki 10 yılın en önemli p¤¤¤olojik kaynaklı beslenme bozuklukları arasında gösteriliyor.

KAYGILI TİPLER RİSK ALTINDA

Rahatsızlık daha çok kaygılı, mükemmeliyetçi kişilerde görülüyor. Bu tip davranışlar gösteren insanlar, sağlıklı olma gerekliliği ile ilgili inanç ve tutumlarını birleştirerek, beslenme ve beslenme şekli konusunda aşırı kaygılı olurlar. Sonuç ise, sağlıklı olmak adına yememektir. Kendi belirledikleri standartlara göre beslenmeyi uygun görürler ve bölyece sağlıklı beslendiklerine inanırlar. Beslenme konusunda katıntılı olan kişiler, alacağı her ürünün içeriği üzerine uzun uzun kafa yorar. Besinlerin içindeki katkı maddelerinin kanserojen olup olmadığı konusunda aşırı saplantıları vardır. Bunun için sadece sebzeleri çiğ tüketir, et ve süt ürünlerinden genellikle uzak durur.

DIŞARIDA YEMEK YİYEMEZ

Sağlıklı beslenme takıntısının belirtileri şöyle sıralanıyor:

-Günde 3 saatten fazla bir zaman, sağlıklı besinler ve beslenme ile ilgili düşünürler.

-Yarının menüsünü bugünden planlarlar.

-Yedikleri besinlerin oranını sınırlandırırlar.

-Yaşam kalitesi belirgin derecede azalır. Sosyal izolasyon yaşarlar (yeme alışkanlıkları, dışarıda yemek yemeyi güçleştirir ve evde yemeye başlarlar).

nBaşkalarının yeme alışkanlıklarını, sağlıksız beslendiklerini ileri sürerek sürekli eleştirirler.

-Önceleri keyifle yedikleri besinleri, şimdi sağlıksız oldukları için tüketmekten kaçınırlar.

-Diyetlerinin dışında bir şeyler yediklerinde suçluluk duyarlar.

-Sadece 'doğru' diyeti yaptıklarında, sağlıklarının kontrolünü sağladıklarına inanırlar.

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Mükemmeliyetçi kişilik yapısının bir uzantısı olarak ortaya çıkan takıntının temelinde, beden imajı ve sağlıklı yeme davranışı ile ilgili inanışların yattığı düşünülüyor. Tedavi için öncelikle kişinin böyle bir sorunu olduğunu kabul edip, harekete geçmesi gerekiyor. Takıntılara özgü tedavilerle, diyet, p¤¤¤iyatr ve p¤¤¤ologların ortak çalışması sonucu davranış değişikliği sağlanabiliyor. P¤¤¤ologlar ya da p¤¤¤iyatristler kişiyi davranış terapisi ile desteklerken, diyet uzmanları da sağlıklı beslenme konusunda yönlendiriyor.

TAKINTI TEDAVi EDiLMEZSE

Kontrollü ve sağlıklı yemek yeme adına yapılan bazı diyetlerle kişi dengeli beslenmekten uzaklaşır. Böylece vücut, günlük alması gereken kaloriden ek¤¤¤ kalır ve güçsüzleşir. Sağlıksız ve kontrolsüz yapılan tüm diyetlerde olduğu gibi, bu tip davranışların da, beraberinde ciddi sağlık sorunları getirmesi olasıdır.

İŞTE TAVSİYELER...

Sağlıklı ve doğru beslenme ile ilgili aşırı kafa yormaktan ve bunu bir takıntı haline getirmekten çok, doğru bilgiyi kaynağından öğrenmekte yarar vardır. Bunun bir takıntı olmasını önlemek adına, sağlıklı ve doğru beslenmek isteyen bir kişiye, bu konu ile ilgili temel bilgileri öğrenmesi ya da kendine uygun beslenme şekli konusunda fikir edinmesi için bir diyet uzmanına gitmesi önerilebilir

__________________
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla