Konu: Vitaminler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 10:13   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B-3 Vitaminin Fazlalığı
Alınan miktara göre değişebilir.
Click the image to open in full size. Deride yanma, kızarma, kaşıntı (100 mg. Üzeri)
Click the image to open in full size. Karaciğer hasarı (500 mg. Üzeri)
Click the image to open in full size. Gut, diabet, mide ülseri, karaciğer hastalığı gibi mevcut sorunları ağırlaştırabilir.
B-3 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Uzun yıllardır bilinen etkisi ile değişik amaçlarla kullanılmaktadır.
Click the image to open in full size. Pellegra, Hartnup gibi hastalıkların tedavisinde
Click the image to open in full size. Yorgunluk, bitkinlik halleri ile hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarında,
Click the image to open in full size. Yağ hücrelerinden kana serbest yağ asidi geçişini azaltmak için,
Click the image to open in full size. Atar damarların açılarak, dolaşımın düzenlenmesine yönelik olarak, (bacak krampları, kulak çınlaması, baş dönmesi, migren tipi baş ağrısı)
Click the image to open in full size. Kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürmek için,
Click the image to open in full size. Mideden asit salgılanmasının arttırılması amaçlandığında (=hipoasidite tedavisi),
Click the image to open in full size. Depresyon, şizofreni ile yaşlılık, alkol ve ilaç kullanımına bağlı, bazı ruhsal hastalıkların tedavisinde,
Click the image to open in full size. Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında,
Click the image to open in full size. Hormon tedavilerine destek olarak kullanılır.
B-3 Vitamini Gereksinimi
Besinlerden alınan 60 mg. triptofandan 1 mg. B-3 Vitamini elde edilir.
Erişkinler aldıkları her 1000 kalori için en az 6.6 mg. da B-3 Vitamini almalıdırlar ve alınan miktar günde kadınlarda 13, erkeklerde 18 mg. altına indiğinde eksiklik belirtileri başlar. Fazla fizik egsersiz yapanlar, gebelik, emzirme, büyüme, hastalık, stres gibi durumlar gereksinmeyi arttırır. Rafine şeker, hazır yiyecekler tüketilirken yanında B-3 Vitamini de almalıdır. İlaç şeklinde günde 50-100 mg. doz yeterlidir.

Yaş
mg / gün
0 -1
6
1 - 3
9
4 - 6
11
7 - 9
14
10 - 12
16
Erişkinler
15 - 20

B-3 Vitaminin Doğal Kaynakları
Besinlerle alınan triptofandan vücut gerekli vitamini elde edebilir. Diğer formlarda ise yapısal olarak bağlı formda olmadıkları takdirde vitamini vücut doğrudan alabilir. Bira mayası, kuru fasülye ve bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığı B-3 Vitamini ve triptofan yönünden zengindir.
Kaynak
100 gr.da mg olarak
Bira mayası
30 - 50
Kepek
25
Yer fıstığı
15
Sakatat
10 - 20
Kırmızı et
3 - 6
Et, balık
2 - 6
Buğday
4 - 5
Baklagiller
1 - 3
Un
0.7
Yumurta, süt
çok az



  Alıntı ile Cevapla