30-01-2007, 10:13
|
#16 |
Guest | B-3 Vitaminin Fazlalığı Alınan miktara göre değişebilir. Deride yanma, kızarma, kaşıntı (100 mg. Üzeri) Karaciğer hasarı (500 mg. Üzeri) Gut, diabet, mide ülseri, karaciğer hastalığı gibi mevcut sorunları ağırlaştırabilir. B-3 Vitaminin Tedavide Kullanımı Uzun yıllardır bilinen etkisi ile değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Pellegra, Hartnup gibi hastalıkların tedavisinde Yorgunluk, bitkinlik halleri ile hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarında, Yağ hücrelerinden kana serbest yağ asidi geçişini azaltmak için, Atar damarların açılarak, dolaşımın düzenlenmesine yönelik olarak, (bacak krampları, kulak çınlaması, baş dönmesi, migren tipi baş ağrısı) Kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürmek için, Mideden asit salgılanmasının arttırılması amaçlandığında (=hipoasidite tedavisi), Depresyon, şizofreni ile yaşlılık, alkol ve ilaç kullanımına bağlı, bazı ruhsal hastalıkların tedavisinde, Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında, Hormon tedavilerine destek olarak kullanılır. B-3 Vitamini Gereksinimi Besinlerden alınan 60 mg. triptofandan 1 mg. B-3 Vitamini elde edilir.
Erişkinler aldıkları her 1000 kalori için en az 6.6 mg. da B-3 Vitamini almalıdırlar ve alınan miktar günde kadınlarda 13, erkeklerde 18 mg. altına indiğinde eksiklik belirtileri başlar. Fazla fizik egsersiz yapanlar, gebelik, emzirme, büyüme, hastalık, stres gibi durumlar gereksinmeyi arttırır. Rafine şeker, hazır yiyecekler tüketilirken yanında B-3 Vitamini de almalıdır. İlaç şeklinde günde 50-100 mg. doz yeterlidir. Yaş mg / gün 0 -1 6 1 - 3 9 4 - 6 11 7 - 9 14 10 - 12 16 Erişkinler 15 - 20 B-3 Vitaminin Doğal Kaynakları Besinlerle alınan triptofandan vücut gerekli vitamini elde edebilir. Diğer formlarda ise yapısal olarak bağlı formda olmadıkları takdirde vitamini vücut doğrudan alabilir. Bira mayası, kuru fasülye ve bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığı B-3 Vitamini ve triptofan yönünden zengindir. Kaynak 100 gr.da mg olarak Bira mayası 30 - 50 Kepek 25 Yer fıstığı 15 Sakatat 10 - 20 Kırmızı et 3 - 6 Et, balık 2 - 6 Buğday 4 - 5 Baklagiller 1 - 3 Un 0.7 Yumurta, süt çok az |
| |