B-6 Vitamini Gereksinimi Besinlerle alınan protein miktarına paralel olarak B-6 Vitamin gereksinmesi de artmaktadır. 100 gr. Protein için 0.6 - 1.2 mg. alınması uygundur. Yaş mg / gün Süt Çocuğu 0.4 Çocukluk dönemi 0.6 - 2.0 Yetişkin 2.0 Gebelik ve emzirme 2.5 B-6 Vitaminin Doğal Kaynakları : Avokado, soya fasulyesi, patates, sebzeler, kuruyemiş, et, yumurta, karaciğer bu yönden zengindir. Kaynak 100 gr.da mikrogram olarak Karaciğer 840 Böbrek 360 Kırmızı et 150 - 300 Balık 200 - 400 Tavuk 300 - 600 Yumurta 110 Fıstık 400 Çiğ sebze 30 - 500 Peynir Beyaz/Kaşar 80 / 40 Süt 40 Beyaz ekmek 40 Esmer ekmek 180 B11 VİTAMİNİ - FOLİK ASİT Folik Asit ve vitamin BC gibi isimleri varsa da folik asit olarak bilinir. Vücuda girdikten sonra kimyasal yapısı değişir ve karaciğerde bir miktar depolanabilir. Depo edilen miktar 6 - 9 ay kadar eksiklik belirtilerinin çıkmasını engeller. Folik asitin içersinde barındırdığı moleküllerden PABA ve Glutamik Asit ayrı bir vitamin gibi etki gösterir, sanki vitamin içersinde vitamin gibidir. Barsak bakterileri tarafından da üretilmektedir. Dayanıksızdır, ışık, ısı, bekleme ve pişirilme esnasında tahrip olur. |