Konu: Vitaminler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 10:22   #32
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

B11 VİTAMİNİ - FOLİK ASİT

Folik Asit ve vitamin BC gibi isimleri varsa da folik asit olarak bilinir. Vücuda girdikten sonra kimyasal yapısı değişir ve karaciğerde bir miktar depolanabilir. Depo edilen miktar 6 - 9 ay kadar eksiklik belirtilerinin çıkmasını engeller. Folik asitin içersinde barındırdığı moleküllerden PABA ve Glutamik Asit ayrı bir vitamin gibi etki gösterir, sanki vitamin içersinde vitamin gibidir. Barsak bakterileri tarafından da üretilmektedir. Dayanıksızdır, ışık, ısı, bekleme ve pişirilme esnasında tahrip olur.
Folik Asitin Etkileri
Oldukça önemli görevleri vardır. Bazı işlevler için bulunması şarttır.
Click the image to open in full size. B-12 Vitaminine benzer etki alanları olan THFA adlı enzimin ön maddesidir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Amino asit, protein ve sinir sistemi iletisinde kullanılan bazı iletken maddelerin yapımında rol alır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücre için şart olan DNA ve RNA sentezinde görev alır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Akyuvar denilen kan hücrelerinin yapımında bulunur.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için gereklidir.
Folik Asit Eksikliği
Eksikliği pek de nadir değildir. Belirtiler B-12 Vitamini eksikliğine oldukça benzer. Eksikliğin temelinde yatan sebepler başta taze sebze, meyveden yoksun yetersiz beslenme, sindirim sisteminden emilimin ameliyat, hastalık nedeniyle bozulması, alkol, ilaç kullanımı gibi metabolik sorunlar, stres, hastalık, gebelik gibi aşırı tüketim olmasıdır. Bunların sonucunda ;
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Gebelik döneminde olursa ciddi sorunlara yol açar. Normale oranla gebelerde gereksinim iki katına çıkar. Bebek annenin karaciğerdeki depolarını kısa sürede boşaltır. Ortaya çıkmaya başlayan belirtiler de hamilelik ile ilgili durumlara bağlanır. Sonuçta gebelik toksemisi, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek ile bebekte spina bifida gibi beyin - omurilik anomali ve hasarları oluşabilir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Megalablastik anemi denilen bir tür kansızlık hastalığı meydana gelir. Sık görülen demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Folik asite bağlı olan genellikle demir vermek ile kansızlığın düzelmemesiyle anlaşılır.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. İştahsızlık, kilo kaybı, dilde şişme ve kızarma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sorunları ortaya çıkar.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Huzursuzluk, baş ağrısı, bitkinlik, unutkanlık gibi hafif belirtilerden sinirlilik, hırçınlık, düşmanca tavırlar, paranoya durumuna kadar uzanan ağır sinirsel sorunlar oluşabilir.
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Enfeksiyonlara yatkınlık,
(Vitaminler)Click the image to open in full size. Çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir.
Folik Asit Fazlalığı
Besinlerle fazlalığına yol açılmasa da vitamin ilacı şeklinde 2000 mikrogramın üstüne çıkıldığında sorunlar oluşur. Gebelerde bebeğe zarar verebilir. Diğer kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk, sindirim şikayetleri, ciltte döküntü ve kaşıntı yapar.
  Alıntı ile Cevapla