MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER:
-10 bardak et suyu
-1,5 bardak kırmızı mercimek
-1 adet patates
-2 baş soğan
-1 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı yağ
-1 yumurta sarısı
-Tuz, kırmızı biber
-1 bardak süt
YAPILIŞI:
1- Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir.
2- Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur.
3- Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süz geçten kaşık yardımı ile geçirilir.
4- Yumurta sarısı ile süt çatalla çarpılır; çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır.
5- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır.
1) Yumurta sarısı-süt karışımı
2) Yumurta sarısı-limon suyu karışımı
3) Yumurta sarısı-limon suyu-un karışımı
ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER:
-8 su bardağı et suyu
-1 su bardağı yeşil mercimek
-1 kahve fincanı arpa şehriye
-2 adet soğan
-2 çorba kaşığı sıvı yağ
-2 çorba kaşığı un
-Yarım su bardağı süt
-1 çay kaşığı kuru nane
YAPILIŞI:
1- Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür.
2- Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, bir kaç kez karıştırılır.
3- Et suyu, yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye konur. 10- 15 dakika yavaş ateşte kaynatılır. Sofraya alınacağı zaman süt katılır. Üzerine kuru nane serpilir. |