Konu: Tüberküloz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 18:46   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Tüberküloz

AKCİĞER TÜBERKÜLOZU

Tüberküloz dünyada en yaygın olan ve erişkinlerde en çok ölüme yol açan enfeksiyon hastalarıdır. Tüm organlarda görülebilir. Ensık görülen organ akciğerdir.(%85)

Tüberkilozda bulaşma solunum yolu ile olur.

Tüberkiloz hastalarının konuşma, öksürme, şarkı söyleme gibi aktiviteleri esnasında havaya damlacıklar yayılır. Bu damlacıkların solunum yollarına girmesiyle direnci düşük bireylerde hastalık oluşur. En bulaşıcı olgular balgamlarında basil olan (ARB+) olgularıdır. En çok bulaşma riski olanlar basil taşıyan kişilerin tedaviye alınan olgular 2 hafta sonra bulaşıcılıklarını kaybederler, giyecek ve tabak çatalla hastalık bulaşmaz. Belirtileri; sinsi seyredilir erken dönemde hiçbir semptom olmayabilir, yorgunluk halsizlik, iştahsızlık, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, 2-3 haftadan uzun süren öksürükte tüberküloz akla gelmeli. Radyoloji kontrolü yapılmalıdır. Balgam çıkarma, hemoptizi, göğüs ağrısı, nefes darlığı yakınmalarıda olabilmektedir.

Korunma;

1- tüberkülozda en ucuz ve enetkili korunma yöntemi hastaların zamanında ve düzenli tedavi edilmesidir.(4’lü tedavi ile 4-6 ay içinde tedavi edilebilirler)

2- BCG aşısı

3- Koruyucu tedavi; enfekte olmuş veya hastalanma şansı yüksek olan kişilerde hastalığı önlemek için yapılır.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla