Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2007, 23:33   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Cüzzam tedavi edilebilir bir hastalık

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Rezzan Er, cüzzam (lepra) hastalığının tedavi edildiğinde iyileşme imkanı olan bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın kuluçka süresinin ise ortalama 2-7 yıl arasında olduğunu söyledi.

25-31 Ocak Cüzzam (Lepra) Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Cildiye Uzmanı Rezzan Er, hastalığın şekil bozukluklarıyla kendisini gösterdiğini belirtti. Hastalığın teşhis ve tedavi edildiğinde iyileşme imkanı olduğunu dile getiren Er, "Lepra kronik, erken teşhis ve tedavi edildiğinde kesinlikle iyileşen ve bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Hastalığın tek taşıyıcısı insandır. Deri ve mukoza lezyonları ile birlikte duyu kaybı, kas zayıflaması ve felçle sonuçlanan periferik sinirlerin tutulması ve çoğu kez ele gelir şekilde büyümesiyle karakterizedir. Bu hastalıkta sakatlıklar, geç teşhis ve yetersiz tedavi sonucu yıllar sonra oluşur. Hasta böyle şekil bozukluklarına uğramış hale gelmeden lepra teşhis ve tedavi edilmeli, bunun içinde iyi bilinmelidir" dedi.

Hastalığın bulaşıcı olduğunu açıklayan Er, "Lepra hastalığı, uzun süre yakın temas halinde bulunulan hastalardan kişilere ve bünyesi hastalığı almaya müsait olan çocuklara geçebilir. Erişkinlerin lepraya doğal dirençleri vardır, bu nedenle ileri yaşlarda hastalığı alma çok enderdir. Bulaşma teorik olarak üst solunum yollarından damlacıklarla atılan basillerden olur. Kuluçka süresi ortalama 2-7 yıldır, bilinen en kısa süre 7 aydır. Lepra hastalığının sağlam erişkinlere bulaşmasının hemen hemen imkansız oluşu ve hastaların basillerinin tedaviden çok kısa süre sonra ölü hale gelmesi, hastalık hakkında yaygın önyargı ve korkuların yok olmasını sağlamıştır" diye konuştu.

Lepra hastalığının belirtilerini de anlatan Er, "Vücudun herhangi bir yerinde deriden açık renkte, oval veya yuvarlak, kabarık olmayan, hiçbir şikayet yaratmayan kepeksiz, bazen hafif duyu kusuru gösteren leke, çocuklarda ve gençlerde burunda sürekli tıkanma ve sık sık tekrarlayan burun kanamaları, deri üzerinde bir veya daha fazla kabarık plak şeklinde, kılsız, terlemeyen, kepekli, mutlaka duyu kusuru olan lezyonlar, belirli yerlerde özelikle ön kol iç yüzeyde duyu eksilmesi, 4. ve 5. parmakların elde içe kıvrılması, avuç içi kaslarda erime başlaması, kol ve bacak sinirlerinde kalınlaşma ve ağrılı olmaları, kaşların uçlardan dökülmesi, vücutta pek çok yerlerde basilli nodüller, yüzde ödem, alın derisi ve kulakların morumsu kabarık ve sert nodüllerle dolması, diz ve dirseklerde yara izleri, alt göz kapaklarının kapanmamasıdır. Bu belirtilerden bir veya birkaçı lepra hastalığını düşündürmelidir" şeklinde konuştu.
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla