Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 09:19   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bir istikametteki düşey yük momentinin diğer istikametteki düşey yük momentine nisbeti % 10 'dan küçükse, kolon hesabı yalnız bir istikametteki büyük olan momente göre ayrıca tahkik edilecektir.

Kolonlarda lüzumlu kesite ( statik kesit ) göre techizat hesabı yapılacaktır . Bu durumda kolondaki minimum techizat mevcut kolon kesitin % 0.2' sinden az olamaz .

Her kolona bir kattan gelen yük , kolona mesnetlenen kirişlerin numaraları belirtilmek suretiyle hesapla gösterilecektir.

Kolon techizatı pursantajı B160 için en fazla %3'tür. B. 225 ve B300 için bu pursantaj maxsimum % 6 olabilir. Ancak % 3'den fazla pursantaj halinde techizatın en az yarısı iki kat eksiksiz devam etmelidir .

Kolondaki maxsimum demir pursantajı için verilmiş sınır değerlere reğmen , kolon eb 'adının seçiminden bu pursantajın % 1,5'i geçmemesine dikkat edilecektir.

Kolondaki demirlerin ara mesafesi 35 cm'i geçmeyecektir.Ancak uzun kenarı 40 cm kolonlarda 4 demir bulunabilir .

Kolon etriye aralığı dar kenardan fazla olmayacağı gibi boylama donatısı çapının 12 katından ve ayrıca 25 cm'den büyük olmayacaktır.Ayrıca çapı 18 mm 'ye kadar kolon demiri için etriye çapı en az 6 mm , çapı 18 mm.-
24 mm kolon demiri için etriye çapı en az 8 mm çapı 24 ve daha büyük çapta kolon demirleri için etriye çapı en az 10 mm seçilecektir.

Temeller.

Temel hesaplarında en gayri müsait yüklemeler gözönünde tutulacaktır. Düşey yükle birlikte her iki istikametteki moment de düşünülecektir.Ancak, temel eb'ad ve techizatı yalnız normal kuvvetle etkilendiğine göre de ayrıca tahkik edilecektir.Bu işlemler 4 kattan sonra yapılacaktır .

Rüzgar veya deprem momentleri hesaba dahil edildiğinde zamin emniyet gerilmesi ile , beton ve demir gerilmesinde şartnamelerin cevaz verdiği gerilme artışı gözönünde tutulacaktır.

Temel hesaplarında ( bilhassa radye temellerde) dolgu ve zati ağırlıklar dikkate alınacaktır.

Betonarme temellerde paspayı 5 cm alınacaktır.

Münferit veya mütemadi temellerde yarım pabuç yapılmasından kaçınılacaktır.

Zeminde anormal bir durum olmadıkca dilatasyondaki temeller müşterek yepılabilecektir.

Temellerde rijitliği temin için , beton düşük gerilmeye çalışılacaktır.

Mütemadi temel kirişleri sabit mesnetli mütemadi kiriş gibi hesaplanmayacak , açıklık ve mesnetlerden en az M= QL2/12 moment değerine göre techizat konulacaktır.

Mütemadi temel kirişlerinde çekme techizatının en az % 25'i kadar montaj demiri konacaktır.

Birden fazla kolonun oturduğu temellerde kolonlardan gelen yüklerin ağırlık merkezi bulunacak ve temel bu durum gözönüne alınarak eb'ad landırılacak 'tır.Radye temellerde kolonlardan gelen yüklerin ağırlık merkezi ile temelin geometrik merkezinin çıkışmamasından dolayı meydana gelen eksantriklik momenti gerilme ve kesit tahkiklerinde dikkate alınacaktır.
  Alıntı ile Cevapla