Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 14:28   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Binaya Suyun Alınması

Binaya Suyun Alınması
Şehir borusunda basınçlı su varken binaya suyun alınmasında özel bir delme aygıtı kullanılır.Bu aygıt kullanılacağı zaman boruya bir kolye takılır. Kolyenin bir boyunduruğu ile boru arasına sızdırmazlığı sağlamak bir conta konulur.
Conta : kurşun veya lastikten olur. Boyunduruğa bir konik vana vidalanır. Vanaya takılan özel delme aygıtı ,kriko olan kolunu hareket ettirmek suretiyle borunun delinmesini sağlar. Matkabı ileri itmesi için aygıtın kolu zaman zaman sıkıştırılmalıdır. Boru delinince matkap musluğu kurtaracak kadar geri çekilir ve musluk kapanır. Bundan sonra yapılacak iş musluğa besleme borusunun vidalamaktan ibarettir.
Boruya açılan deliğin çapı,80 mm ye kadarki şehir su borularında 1’’(25 mm) ,100 mm ye kadarki borular da ise 1¼’’( 32 mm)den büyük olamaz daha büyük ihtiyaçlar için boruya bir te parçası konulur yada birbirine yakın birden fazla delikten su alma yoluna gidilir.
Besleme borusu üzerine yaya kaldırım altına gelecek şekilde bir kontrol vanası konulur. Kontrol vanası kaldırım seviyesine kadar yükselen bir kapaklı muhafaza içine alınır.bu vananın kapama mili tepesi kesik piramit şeklindedir. Vananın açılıp kapanması bu başa uygun özel anahtarı ile yapılır. Bodrumu su basmaması, su parasının ödenmemesi kullanılmayan binalarda suyun donmaması vb. nedenler için binanın suyu vanadan kesilmelidir.
Besleme borusu su sayacında son bulur.
  Alıntı ile Cevapla