Konu: Çimento
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 15:07   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TABLO-4.8.
MALİYET UNSURUNU GÖZÖNÜNDE TUTARAK ERİŞİLEBİLİR EN İYİ TEKNOLOJİYE GÖRE TESBİT EDİLMİŞ DEĞİŞİK FİLTRE TİPLERİ İÇİN DİZAYN VE İŞLETME DEĞERLERİ
FİLTRELER

DİZAYN DEĞERİ(mgr\m3)
İŞLETME DEĞERİ
(Standard Yaş)
ELEKTROFİLTRE

40
40-100
TORBALI FİLTRE
a-Prosesin yer aldığı tesisler
30
30-80

b-Malzeme sevk işlemleri
25
30-50
ÇAKIL FİLTRELER

50
50-120

Avrupa Topluluğu otoriteleri, bu araştırma sonunda ulaşılan değerlere dayanarak, topluluk ülkeleri için Tablo 4.9. ‘daki standart değerleri önermiştir.




TABLO-4.9.
AVRUPA TOPLULUĞU İÇİN ÖNERİLEN TOZ, SO2 VE NOX EMİSYONU SINIR DEĞERLERİ

PARAMETRE
AVRUPA TOPLULUĞU ORTAK (ÖNERİ) SINIR DEĞERLERİ,
( mgr\m3) (Standart Yaş)
TOZ

Fırın\Öğütmeli Soğutma
100
Klinker Soğutucu
100
Çimento Öğütme
80
Diğer Kaynaklar
50
SO2
400-700
NOX
1300-1800

Görüldüğü gibi , ülkemizde Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği ve Çimento Sanayi Çevre Deklarasyonu ile getirilen yeni düzenlemeler , Avrupa Topluluğu ülkelerinin benzer uygulamaları ile uyum içinde olup birçok AT ülkesinde uygulanan standart değerlerden daha iyi durumdadır.

02.Kasım 1986 ‘da yayınlanan H.K.K. Yönetmeliği İzne Tabi Tesisleri işleten tesislerde Hava Kalitesi Denetleme görevlisi tayin edilmesini zorunlu kılmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin ilgili maddeleri aşağıda açıklanmıştır;

4.4.1.Hava Kalitesi Denetleme Görevlisinin Tayin Edilmesi

1)İzne Tabi tesisler işletenler ,tesisin yapısı ve büyüklüğü ile ilgili olarak;

A-Tesisten olan emisyonları,

B-Emisyon kontrolünün ortaya koyduğu teknik problemleri,

C-Amaçlarına göre kullanıldığı halde çevreye zararlı etkiler yapabilecek hava kirliliğine yol açan ürünleri denetlemek üzere yeterli sayıda hava kalitesi denetleme görevlisinin atanacağını tesbit eder.

2)Çevre Bakanlığı tarafından , hava kirliliği denetleme görevlisi tayin edilmesi gereken tesisler arasında belirtilmese dahi , Valilikler gerekli gördüklerinde 1’nci fıkradaki sebeplerden hareket ederek izne tabi olan veya olmayan tesislerde bir veya daha fazla sayıda hava kalitesi denetleme görevlisi tayin edilmesini tesisi işletenden isteyebilir.

  Alıntı ile Cevapla