Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 15:56   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Bu bağlamada kontaktör açıkken öndirenç kendine paralel bağlı açma geçici bir kontak üzerinden kısa devre edilerek etkisis hale getirilmiştir. Kontaktörün kapanması için bobine doğru gerilim uygulandığında, açma gecikmeli kontak açılıncaya kadar bobinden büyük bir akım geçer ve kontaktör nüvesi kuvvetle çekilir. Kontaktör kapanmadan az önce açıcı kontak açılır ve özdirenç bobine seri olarak devreye girer. Bunun üzerine bobin akımı, sürekli çalışma için gerekli olan “tutma” değerine düşerek normal çalışma sağlanır.(Bir kontaktörün güvenilir bir şekilde kapana bilmesi için, bobine uygulanacak gerilim 0.85-1.1 Uc sınırları arasında olmalıdır. Kapanan bir kontaktör bobin gerilimi çalışma ortamına göre 0.1-1.75 Uc değerlerine düşmesi halinde açılır.)
Doğru akımla uyarmada daha doğru yöntem, bobin devresine bir redresör bağlamaktır. Şekil: 3-33’de böyle bir devrenin prensip şeması görülmektedir.











11- Kontaktör Koruyucusu:

Kontaktörlerin ana akım yolları, tahrik sistemi, yardımcı devreleri bir kaide üzerine yerleştirilirler ve uygun bir koruyucu ile dış etkenlere karşı koruma altına alınırlar. Güçlerine bağlı olarak kontaktörlerin ağırlığı 0.1-30 kg, arasındadır. Kaide bu ağırlıkları taşıya bilmelidir. Koruyucu olmassa soğuma çok daha iyi olur. Buna karşılık temas gerilimine, toza, yabancı cisimlerin ve suyun girmesine karşı korumak bakımından koruyucu içine alınırlar.
Kontaktörler, bağlama tesislerinde demir konstrüksiyon üzerine, saç tabloların içine, iş makinaları gövdelerine, duvara ve gereken her yere yerleştirilebilirler. Kaidelerinde bulunan deliklerden vidalarla monte edilirler. Montaj bakımından yön şartı yoktur. İhtiyaca göre düşey veya yatay oturtulabilirler. Bazı tipler yaylı olarak raylar üzerine monte edilebilirler.
  Alıntı ile Cevapla