Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:16   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

c)- Betonun ince agregasını çıkarmak yoluyla üretilen betonlardır. Boşluklu iskelet meydaııa gelebilmesi için betonda orta sımf agrega kullamlır. Bu agrega çakıl, kıı-mataş veya tuğla kırıklandır. Bu agrega belli oranlarda çimento ile karıştırılıp plastik kıvamda üretilerek sıkıştırılmaksızm kalıba dökülür. Basmç mukavemetleri 30-50 kg/cm2 olmak üzere sınıfları ayırt edilir. Bu betondan boşluklu bloklar üretildigi gibi, bina davarları ve çepeçevre yekpare olarak da dökülür.
4.2. Hafif Agregalı Betonlar
Kurrı ve çakıl agregaları ile yapılmış normal betonların kuru birim hacim ağırlıkları 2200-2400 kg/m3 civarındadır. Beton yapıınında kullanılan kum, çakıl veya çimentonurı bir kısmı beton yapısında hava boşlukları meydana getirilerek veya geleneksel agregalar yerine lıafif ve çok hafif agregalar kullanılarak betonun birim hacim ağırlığı azaltılabilir. Bu yolla üretileıı, kuru birim hacim ağırlığı 2200 kg/m3'den düşük oian betonlar hafıf beton olarak adlandırılmaktadır. Kuru birim hacim agırlığı 800 kg/m3'den küçük betonları da, yapım yöntemleri ve kullaııım koşulları ve alanları farkli olduğundan, çok hafif betonlar olarak adlandırmak yerinde olacaktır.
Hafif beton üretiminde kullanılan suni hafif agrega üreticilerinin azlığı ve bu malzemenin bulunmasında zorluk çekilmektedir. Bununla beraber hafif agregadan üretilen betonun; düşük yoğunluğu, ısı yalıtımı, yangma karşı dayammı, ısı şoku dayanımı ve deformasyonla ilgili özellikleri önemli avantajlardır.
Hafıf beton yapımmda volkanik silis içerikli çok sayıda camsı küçük zerreciklerden meydana gelmiş perlit ile bafif agregalardan lav artıkları, pomza ve tüflerden de istifade edilir. Beton blok üretiminde bağlayıcı olarak kullanılan çimento yanında ağır agrega olarak soğutulmuş cüruflar, kırma taşlar, kum ve çakıllar kullanılabileceği gibi hafıf agrega olarak da genleştirilmiş tortulu şist, genleştirilmiş kil, kömür madeni artıkları gibi malzemeler yanında ayrıca doğal agrega olarak volkanik artıklar ve pomza gibi malzemeler kullanılmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla