Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-02-2007, 04:30   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Koku duyunuz çalışıyor mu?

Yüzlerini bile hatırlamakta güçlük çektiğimiz ölmüş sevdiklerimizi yıllar sonra bile kokuları ile hatırlıyoruz. Doç. Dr. Erhun Şerbetçi Mynet okurları için yazdı

Bu duyu bu kadar özel ve bilim adamları koku üzerine yaptıkları çalışmalarla sadece koku hakkında değil beynin nasıl çalıştığını öğrenebileceklerini düşünüyorlar. Koku ne yazık ki toplumsal anlamda ilkel bir duyu olarak kabul ediliyor oysaki en asil duyumuz.

İnsan koku genlerinin çoğu 10 milyon yıldan daha eski. Bu genlerin çoğu günümüzde artık çalışmıyor. Ancak buna rağmen Nobel tıp ödüllü çalışmaya göre şifresi yeni çözülmüş olan insan genomum %3'ü gibi beklenmedik şekilde yüksek bir oran kokuları ayırt etmek üzere görev yapıyor.

Beyin insan yaşamını sürdürebilmek adına önemli kabul ettiği kokuları unutmaz. Bu beslenebilmek, zehirlenmemek, anne-eş-çocuk bulmak ve tehlikelerden kaçmak adına evrimsel açıdan en eski görevlerden biridir.

Hayatımızın aşkını onun vücudunun etrafa yaydığı kokudan tanıdığımızı biliyor musunuz?

Lavanta kokusunun uykusuzluğa iyi geldiğini biliyor musunuz?

Anne-Babamıza yatalak oldukları zaman iğrenme duygusundan uzak bir şekilde bakabilmemizin nedeni de doğduğumuz günden itibaren onların kokusuna alışık olmamız.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla