Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-02-2007, 16:12   #8
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

2. Maden Kaynaklarının üretimindeki Azalma

a.) Katı Yakıtlar:

Yapılan analizlere göre, dünya genelindeki katı yakıt rezervleri, petrol rezervlerine oranla 4-5 misli yoğunluktadır. Diğer bir değişle, dünya üzerinde bugünkü tüketim oranlarıyla 200 yıl kadar yetebilecek katı yakıt kaynakları bulunmaktadır. Avrupa’daki fosil yakıt rezervlerinin % 80’i katı yakıttır. Ancak, bu avantaj katı yakıt kaynaklarının Avrupa genelinde değişik kalitelerde olması ve bu kaynaklarının üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle gölgelenmektedir. Üye ülkeler yılda 1.2 Mton bataklık kömürü, 50 Mton Linyit ve 60 Mton kömür üretmektedirler. Genişleme sürecinden sonra aday ülkelerin katılımı ile yıllık kömür üretimi iki katından fazla artacaktır. Coğrafi koşulların zorluğu ve Avrupa Birliğindeki sosyal sigortacılık yönetimi gibi faktörler, Avrupa kömürünün fiyatının uluslararası piyasalara göre 3-4 kat daha pahalı olmasına yol açmaktadır. (Dünya piyasalarına kömürün tonu 40 $ iken Avrupa kömürünün ton fiyatı 150 $’dır.) Yukarıdaki metinde belirtildiği üzere, Avrupa kömürü, büyük kömür ihracatçısı ülkelerle, örneğin Avustralya ve ABD ile, rekabet edebilecek konumda değildir. Bu bağlamda, üye ülkeler ya Fransa, Belçika ve Portekiz gibi üretimlerini tamamen durduracak (2005 yılında) ya da Almanya ve İspanya gibi kömür kaynaklarına bağlı rezervlerini büyük üretici ülkelerin sahip olduğu standartlara çıkarmaya çalışacaklardır. Aday ülkelerin büyük bir çoğunluğunda
12
önemli ölçüde kömür rezervleri bulunmasına rağmen, rezervlerin yeterli kalitede olmaması yüzünden, bu ülkeler kömür ithalatçısı ülkelerle rekabet edecek seviyede değildirler. Ayrıca, aday ülkeler, Avrupa Birliğinin Güvenli Maden Çıkartma kuralları yüzünden üye olduktan sonra üretimlerini düşürmek zorunda kalacaklardır. Sonuçta, Avrupa Birliği kömür endüstrisinin gelecekte gerçekleştireceği kömür üretim politikaları alınacak zor kararlarla yönlendirilecektir. Bu kararlar: kömür üretim seviyesini gerçekçi ve ekonomik düzeylere çekmek, iyi ekipmanlar kullanarak çıkarılan kömürün kalitesini korumak ve şu anda dünyada çıkartılan çevreye en az zararlı kömür olan Avrupa kömürünün konumunu yeni üretilen teknolojileri de kullanarak korumaktır.