Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-02-2007, 16:28   #23
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

c.) Gelecek:

AB üye ülkelerinin günümüzde olduğu gibi gelecekte de kömür üretiminde rekabetçi konumda bulunmayacakları gerçeği, bazı üye ülkelerin kömür kullanımını bırakmasına neden olacaktır. Bu durum halen kömür üretimini sürdüren Almanya gibi üye ülkelerde ve Polonya gibi büyük kömür ihracatçısı, aday ülkelerde çeşitli politik problemlerin doğmasına yol açmaktadır.
Birçok insanın kömür endüstrisi sayesinde geçinmeleri nedeniyle kömür üretimi Avrupa’da savaş sonrası ekonominin canlı kalmasını sağlayan önemli bir etmendir. Ayrıca Avrupa Birliğinin, Avrupa Çelik ve Kömür Konfederasyonu’nun yaptığı antlaşmaların içeriği uyarınca aday ülkelere, üye olduktan sonra uygulayacağı bazı standartlar da Avrupa’yı, katı yakıt üretimine kalıcı çözüm yolları bulma çalışmalarını hızlandırmaya yöneltmiştir.

TABLO: Kömür Endüstrisinde Üretim ve Çalışan Personel Maliyeti

Avrupa Kömür ve Çelik Konfederasyonunun (ECSC) 1951 yılında Paris’te yapılan antlaşmayla kurulmasının en önemli amaçları Avrupa’da kömür ve çelik sanayiinde birleşik piyasalar oluşturarak ekonomik üretim sağlamak ve üye ülkelerde işsizlik sorununu azaltıp yaşam standartlarını yükseltmektir. Bu yüzden üye ülkelerde enerji

33
temini için çalışan kurumların en önemli görevleri: enerji politikalarını makul ölçülerde geliştirmek, üretimi modernleştirmek ve üretim kalitesini arttırmaktır. Kömürün geleceği global ölçülerde güvenli enerji temini çalışmalarına bağlı olup hiçbir AB üyesi ülkede ve aday ülkede uluslararası piyasalarla rekabet edecek düzeyde kömür kaynağı kalmadığı zaman yabancı kaynaklara olan bağımlılık artacağından enerji politikalarının bu yönde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu şartlar altında kendimize somamız gereken soru, ciddi boyutlardaki enerji krizlerinden kurtulmak için gelişmiş teknolojileri araştırırken, elde bulunan yetersiz kömür rezervlerinden yararlanmak için yeni üretim alanları sağlamamızın gerekli olup olmadığıdır. Bu durumda Avrupa Birliği, kozlarını gözden geçirerek güvenli enerji temini ilkesi altında elektrik üretimi için kömür kaynaklarının yeterli olup olmadığını belirlemeli ve elektrik üretim piyasalarının liberalizasyon çalışmalarına hız vermelidir. Bahsettiğimiz bu yeniliklere bağlı olarak Avrupa Kömür ve Çelik Konfederasyonu Antlaşmaları uyarınca uygulanması planlanan üretimi azaltma faaliyetleri de gözden geçirilmelidir. İleride karşılaşacağımız kömür kaynakları konusundaki kötü durumu düzeltmek için ise sosyal ve bölgesel perspektiflerde güvenli enerji temini şartı altında ulusal düzeyde kömür endüstrisine verilen destek arttırılarak elde bulunan kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Kısa vadede katı yakıt üretimi ve kullanımı konusunda Avrupa Birliğinin büyük problemlerinin bulunmamasına rağmen kömürün geleceği, çevreyi daha az kirleten ve sera gazı yayma oranını azaltan teknikleri geliştirmemize bağlıdır. Sonuç olarak, Avrupa Kömür ve Çelik Konfederasyonu antlaşmalarının gelecekteki kömür politikamızı belirleyecek çözüm yolları üretmekte yetersiz kalması ve ne üye ülkelerde ne de aday ülkelerde kömür üretiminin gelecekte ekonomik kriterler çerçevesinde gerçekleşmeyecek olması, kömürün geleceğini, Avrupa Birliği Enerji Komisyonunun kabul ettiği kararlar doğrultusunda yürütülecek politikaların kararlılığına bağlamaktadır.