Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-02-2007, 16:31   #34
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

3. ENDÜSTRİYEL KAZANLARDAN BUHAR ÜRETİMİ
Yakıt olarak kömür, fueloil, dizeloil ve doğalgaz kullanan 4 çeşit kazan bulunduğu ve bileşik ısı ve güç üretim santrallerinin de karakteristiklerine göre: kömür, fueloil, doğalgaz santralleri olmak üzere 3 çeşit olduğu daha önce vurgulanmıştı.

17
Doğalgaz türbini kullanılan güç üretim santrallerinin yüksek termik verimleri sayesinde elektrik üretimi için oldukça kullanışlı olmalarıyla birlikte ara kızdırma kazanlarına ek yakıt enjekte edilmesiyle, buhar kullanılan endüstriler için oldukça kullanışlı yüksek sıcaklıkta buhar elde edilebilmektedir. Isı ve güç üretim santrallerinde maliyet hesaplama metodu: buhar ve güç üretim bedellerinin hesaplanıp bundan üretilen elektrik enerjisi değerinin çıkarılması şeklindedir. Bu hesaplama yönteminin kWh başına minimum maliyet değerleri tablo 1 ve 3’te gösterilmiştir. Üretici, gücü hangi maliyette gücü üretirse üretsin satmak mecburiyetindedir. Burada açıklanmak istenen gücün ve endüstriyel ünitelerin ihraç edilmesiyle elde edilen gelirin ve üretilen elektrik enerjisinin kendi ihtiyacımızı karşılamak için kullanılmasının buhar üretim maliyetini düşürmesidir.
Yine, tablo 1, 2 ve 3’te olduğu gibi alternatif buhar üretim sistemlerinin çalışma maliyetleri 7000, 5000 ve 2500 saat değerleri için hesaplanmıştır. Buhar üretim maliyetlerinin vergili ve vergisiz karşılaştırma değerleri aşağıdaki tablolarda endüstriyel kazanlardan buhar üretim maliyetleri başlıklarıyla verilmiştir.