Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 09:07   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kabul Kredili Ödeme
Kabul kredili ödeme şekli, temelde vesaik mukabili, mal mukabili veya akreditifli ödemenin vadeli olması durumunda ihracatçının evraklarla birlikte ithalatçıya imzalaması için bir poliçe göndermesi ve alacağını bir poliçeye bağlaması esasına dayalı bir ödeme şeklidir.
Kabul kredili ödeme şeklinde karşımıza çıkan poliçelerin, ihracatçı firmalar tarafından ithalatçının bankasınca aval verilmek ( yani kefil olunmak ) için imzalatıldıklarına şahit oluruz. Bu durum, ithalatçının yanısıra bankanın da güvencesini olaya ilave etmesi açısından ihracatçılar için artı bir güven kaynağı olmaktadır. Ancak bu noktada bankanın aval masraflarının da gündeme geleceği unutulmamalı ve ihracatçı firmaların böyle bir taleple ithalatçılarımızın karşısına çıkmaları durumunda bu masrafların kime ait olacağı karşılıklı olarak karara bağlanmalıdır.

5.5. Akreditifli Ödeme
Akreditif, ithalatçının talebi üzerine ithalatçının ülkesindeki bir bankanın, gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda ( ki bu şartlar genellikle yükleme evraklarının bankaya ibrazıdır) ihracatçıya mal bedelinin kendi ülkesinde tespit edeceği bir banka kanalıyla ödeneceği garantisinin verilmesi şeklinde tanımlanabilir.
İhracatçı açısından bu tür bir güvence taşıyan akreditifli ödeme şekli, ithalatçı açısından da malların ve gerekli belgelerin sağlıklı biçimde eline geçmesini, aksi takdirde mal bedelinin ödenmeyeceğini garanti altına alan bir ödeme şekli olarak karşımıza çıkar. Bu güvenceyi de ihracatçıya yine bir banka vermektedir.[1]
Vesaik mukabili ödemede bankalar sadece tahsil işlemleriyle ilgilenip asıl taraf olarak, ihracatçı ve ithalatçı söz konusu olurken ve ihracatçı malın çekileceğine dair yalnız ithalatçının taahhüdüne güvenirken, akreditifte buna ilave olarak ithalatçının ve ihracatçının bankası da sorumluluk altına girmektedir.[2] Bu bakımdan akreditifte dört taraf mevcuttur :
  Alıntı ile Cevapla