Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 09:28   #1
özgür_1903
Kıdemli Kartal
 
özgür_1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ne Superman, ne Batman varsa yoksa Ataman

Ne Superman, ne Batman varsa yoksa Ataman

İtalyan ekibinin taraftarları, yere göğe sığdıramadıkları "kurtarıcıları" Ergin Ataman'ı kısa sürede bağırlarına bastı. Türk coach, "Buradaki basketbol atmosferi benim ülkemde yok. Türkiye'nin başında yabancı bir hocanın olması açıkçası bana koyuyor. Milli Takım'ın Dünya altıncılığıyla övünmemeliyiz. Bence bu kadro şampiyon olur" dedi


Click the image to open in full size. ÖZEL RÖPORTAJ / GÖKHAN TÜRE


İtalya'ya, 34 yaşında genç bir coach olarak ilk adımını attığında, beraberinde soru işaretlerini de Çizme'ye götürmüştü...
Her ne kadar kendi ülkesinde, bir coach için çok genç sayılabilecek yaşta başarılı işlere imza atmış olsa da, O, İtalyanlar için hala tam bir "muamma" idi...
Hele ilk basın toplantısında, "Montepaschi Siena'yı Avrupa şampiyonu yapmaya geldim" dediğinde, toplantıya katılan gazetecilerin bazıları, bu iddiayı "abartılı" bulmuş, bazıları da içinden kıs kıs gülmüştü...
Ergin Ataman, dediğini yapıp, Montepaschi'yi Avrupa Kulüpler Kupası şampiyonu yaptığında ise yapılması gerekeni yaptılar... Hepsi de, hakettiği "prestij apoletlerini" genç Türk coachun omuzlarına astılar, O'nu baştacı yaptılar...
Aradan yıllar geçti; Türkiye'de mola veren Ataman'ın yolu, bu kez yine bir İtalyan kulübü Climamio Bologna ile kesişti. 41 yaşındaki Ataman, bu kez kurtarıcı olarak, ama yine "şampiyonluk" hedefiyle Bologna ekibinin başına geçti.
İtalya'da ikinci baharını yaşayan Ataman, kendini ispatlamış, özgüveni tam... Taraftarların gözünde de o bir fenomen... Maç sırasında açtıkları "Bizim Superman'imiz yok, Batman'ımız yok, ama Ataman'ımız" var pankartı da herşeyi özetliyor zaten...
İşte belki de ülkesinden çok daha fazla el üstünde tutulan Ataman'ın Çizme'deki basketbol düzeyi, Türkiye kıyaslamaları, Türk Milli Takımı ile ilgili görüşleri, izlenimleri şöyle:

"Özgüven aşıladım"
"Aslında Climamio'da henüz yolun başındayım. Sezon başı ile kıyasladığımız zaman aşama kaydettiğimiz ortada. Galibiyet yüzdemizde belirgin bir artış oldu. İyi bir kadroya sahibim. Geldiğimde, oyuncular arasında çok büyük problemler olduğunu gördüm. Savunma yapmıyorlardı. Önce savunmayı toparlayarak, hücum sistemini düzgün bir yapıya kavuşturdum. Hızlı oynayarak, oyunculara özgüvenlerini yeniden kazandırarak, geri plana itilmiş, Edney, Belinelli, Bluthenthal gibi oyunculara sorumluluk vererek, en önemlisi de daha önce dışlanan Mancinelli'yi yeniden takıma kazandırarak aşama kaydettik. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz."

"55. sıradayım"
Siena'nın başına geldiğimde 34 yaşındaydım. Ama elde ettiğim başarılarla, İtalyan basketbolunda önemli bir yer edindim. Dolayısıyla buraya ikinci gelişimde önemli bir antrenör statüsünde geldim. İtalyan sporuna pozitif etki eden isimler sıralamasında ilk 100'de ben de varım. Sanırım 55. sıradayım. Buraya geldiğimde de seyirci ayağa kalktı ve beni alkışladı. Yani benden büyük beklentileri var. Ben de onların bu beklentilerine cevap vermek zorundayım."

"Pazarlama sıfır"
"Organizasyon olarak, Türk kulüplerinin, teknik anlamda buradakilerden daha fazla yatırım yaptıklarını söyleyebilirim. Ama burada lig çok iyi pazarlanıyor. Ligi, profesyonel ligler birliği yönetiyor ve farkı da bu yaratıyor. Şu anda bizim kulübün bünyesi içinde, pazarlama bölümünde 15 kişi çalışıyor. Türkiye'deki kulüpler, sadece olayın teknik kısmına bakıyorlar. Federasyon da fikstüre bakıyor, çıkın oynayın diyor. Ama pazarlama olmadığı için Türkiye'de basketbol hakettiği yeri alamıyor. Tribünler dolmuyor. Seyircinin ilgisi de doğal olarak azalıyor. Türkiye'de herkes, 'ben bu sene şampiyon olayım da, gerisi ne olursa olsun' diye bakıyor. Bu yüzden de aşama kaydedilemiyor. Türkiye'de de basketbolun profesyoneller tarafından pazarlanması halinde bunun olması mümkün."

"Coach Türk olmalı"
"Tanjevic çok iyi bir antrenör, çok iyi bir insan, çok da seviyorum. Ama Türk basketbol milli takımının başında yabancı bir hoca olması bana açıkçası çok koyuyor. Biz, son 10 yıl içinde basketbol ekolü yarattık. Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova. Başka bir ülkeden NBA'e ya da Avrupa'ya giden kaç tane oyuncu var. Bizim oyuncularımız artık Avrupa'da baştacı. Sırbistan Milli Takımı'nın başına bir kişi, yabancı antrenör getirmeye kalksın. Mümkün mü bu ? Tanjevic'i tepeden indirdiler. Öyle bir hava yaratıldı ki, sanki Türk antrenörler, milli takımı istemiyorlar, Türk antrenörler, milli takımda para yok diye oynamıyorlar gibi bir hava oluşturdular. Bu çok yanlış."

'Hedefim şampiyonluk'
"İtalya'da genelde, başarılı olan antrenörlere futbolda da, basketbolda da yakıştırma yapıyorlar. Tau karşısında aldığımız galibiyet sonrası Climamio'nun son yılların en iyi oyununu oynadığı söyleniyordu. Tabii bu gelişmeler, gerek kulüp başkanı gözünde ve kamuoyunda takdir görüyor. Ben, Climamio'yu içine düştüğü bunalımlı durumdan kurtarmaya çalışıyorum. Bana hep büyük konuşuyorum diye tepki gösteriyorlar. Ama ben, yapamayacağım şeyler vaad etmiyorum. Yapacağımı bildiğim şeylerden bahsediyorum. Şampiyonluk için 4 - 5 kulüple yarışıyoruz.

'İstanbul'u özlüyorum'
"Tabii ki İstanbul'u çok özlüyorum. Ama maalesef, İtalya'daki basketbol atmosferi Türkiye'de yok. En büyük hayalim, Türkiye'de de buradaki gibi bir basketbol ortamının oluşması. Sadece buradaki gibi değil, İsrail, İspanya, Fransa'daki gibi."

'Altıncılık büyütülmemeli'
"Bugün hepimiz, Dünya altıncılığını öve öve bitiremiyoruz, takla atıyoruz. Ben atmıyorum. Yunanistan, İspanya, final oynayabiliyorsa, Türkiye de oralarda olabilmeli. Biz artık altıncılıkla, yedincilikle tatmin olmamalıyız. Öyle bir hava yaratıldı ki, kızmamak mümkün değil. Türk oyuncularla, İtalyan, İspanyol oyuncuları kağıt üzerinde değerlendirelim. Acaba hangi takım daha kaliteli. Bence Türkler çok daha üstün. Ben hep doğruları söyledim, şimdi de doğruları söylüyorum."

'Camiaya kırgınım'
"İtalya'da federasyon başkanı ile karşılaştım. Beni tebrik etti, burada bulunmamdan çok memnun olduğunu söyledi. Başkanımız Turgay Demirel de bir arar, 'Ergin'cim, başarılar dilerim' der diye umuyordum. Kendi ülkemden ne yazık ki en ufak bir ses yok. Benim kimse ile problemim yok. Aradaki sıkıntıların, problemlerin başlangıcının ne olduğunu bana değil, başkalarına sormak lazım."
__________________
iLk ÇıĞLıĞıM SoN NeFeSiM TeK AşKıM BEŞİKTAŞ'ım....
HeRşEyİn BiR sOnU vAr AmA BEŞİKTAŞ SeVgİsİnİn AsLa...!
özgür_1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla