Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 11:25   #31
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

IFCBA Nasıl Yardım Edebilir?
Uluslararası ticaret sürecindeki dürüstlüğü güçlendirmede ve yozlaşmayla mücadelede ortaya çıkan sorunları dile getirmede özel sektör ne yapabilir? Aşağıda açıklanacak teklifler özel sektördeki birincil -ve yasal- ilişkinin gümrük komisyoncusu ve müşterisi arasındaki olduğunu ve gümrük komisyoncusu ve devlet (gümrük idaresi) arasındaki ilişkinin ise ikinci derecede olduğunu kabul eder.
1. Ticaret Sürecini Kolaylaştırmak
Geçmişte gümrük komisyoncuları, freight forwarders ve gemicilik acentalarının rolü, çözümün bir parçası olmaktan ziyade ticareti kolaylaştırma sorunun bir parçası olarak görülürdü. Tabiatıyla gümrük komisyoncuları gümrüklerin malları serbest bırakması için gerek duyulan bilgiler konusunda müşterilerine güveniyorlardı. Ancak yetersiz bilgi hiç kimsenin işine yaramıyordu. Bununla beraber komisyoncular yine de müşterilerin eşyalarının serbest bırakılmasını hızlandırarak ticareti kolaylaştırmakta hayati bir rol oynayabilirler.
2. Anlamlı Performans Kriterleri Ortaya Koymak
Kamu ve özel sektörde yüksek standartların varlığının devamını sağlamak için ajanslar ve ithalatçılar katı performans ölçülerine uymak zorunda kalabileceklerdir. Bu garantileri karşılamaktaki başarısızlık yaptırım veya ceza uygulanması ile sonuçlanmalıdır. Fakat karşılıklı olarak üzerinde uyuşulan performans kriterlerini hem kamunun hem de özel sektörün birlikte yerine getirmeleri önemlidir. Eğer gümrük idaresi bunu yapmazsa özel sektörün bu standartları sağlamasını özendirecek pek az şey olduğunu unutmamak gerekir.
3. Paylaşılan Compliance ve Cezalarla ılgili Mesajları Güçlendirmek
Pek çok ülkede gümrük işlemlerinin kapsamı genişledikçe gelir toplamaktansa compliance ve uygulama sorunlarına önem verilmeye başlanmıştır. Hemen her gümrüğün yaşadığı, insan ve finansman kaynaklarına ilişkin sorunlar göz önüne alınınca ithalatçı ve ihracatçıların gümrük denetimlerine daha iyi hazırlanmaları gerekeceği anlaşılmaktadır. Gümrük komisyoncuları müşterileri adına hesaplarını hazırlayabilir veya müşterilerinin denetim için hazırlanmasına yardım ederek pürürsüz bir denetim sürecinin oluşmasını kolaylaştırabilirler.