Konu: Fortaiting
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:06   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

FORFAİTİNG İŞLEMİNİN ÜSTÜNLÜK VE SAKINCALARI


Bilindiği gibi forfaiting işleminde , ihracatçı, ithalatçı, forfaiter’e garantör olmak üzere dört taraf vardır.
-İhracatçı Açısından Üstünlük Ve Sakıncaları :
Forfaiting ile kredili mal satışından doğan alacağın tahsil edilememe riski ortadan kalkmaktadır. Çünkü söz konusu risk forfaiter tarafından üslenilmektedir.
Forfaiting işlemi ihracatçıya sabit faizli finansman sağlamaktadır. Böylece ihracatçı döviz kuru, transfer ve faiz oranı risklerinden korumaktadır. Forfaiter kuruluşları , ihracatçıya sözleşme uyarınca ihraç edilen malın teslim tarihinden önce, sabit bir iskonto oranı garanti etmektedirler. Böylece , ihracatçı iskonto maliyetini, ihraç kontratını hazırlandığı sırada hesaplayabilmekte ve maliyet içerisine dahil edebilmektedir.
İhracatçı alacağını nakde çevirebildiğinden likiditesi artmakta, banka ve diğer kaynaklara olan borçları azalmaktadır. Bu nedenle, satıcının kredi değerliliği ve kredi alabilme kapasitesi artmaktadır.
İhracatçının ithalatçı hakkında bilgi toplamak ve ülke riskini değerlendirmek gibi sorunları ortadan kalkmaktadır.
Forfaiting veya kredi işlemi, çok süratli bir şekilde gerçekleşmektedir. Garantörün forfaiter tarafından kabul edilmesi durumunda, işlem birkaç saatte sonuçlandırılmaktadır. Başka bir deyişle, diğer kredilerde olduğu gibi, uzun incelemeler gerektiren, kapsamlı kredi sözleşmelerine gereksinim duyulmamaktadır.
Forfaiting finansmanı, diğer finansman türlerinin aksine, gizlilik içinde yürütülmektedir.
  Alıntı ile Cevapla